Kas koroonaviiruse ajal on restoranis söömine ohutu?

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Kas restoranides käimine on praeguse koroonapuhangu ajal ohutu?
Kas restoranides käimine on praeguse koroonapuhangu ajal ohutu? Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse puhangust on saanud ametlikult pandeemia, paljudes riikides ja linnades on kehtestetud liikumispiirangud, vahendab Bustle. Inimesed varuvad koju toitu. Ent kas sellisel ajal väljas söömas käia on ohutu?

Kas koroonaviirus levib toidu kaudu?

USA-s tegutseva rahvatervise instituudi haigustekontrolli ja -tõrjekeskuse (CDC) andmetel ei levi koroonaviirus toidu kaudu. Seega on suhteliselt ohutu süüa nii eelpakendatud toitu, kaasahaaratavat toitu kui ka küpsetatud toite. Isegi kui viirus peaks kuidagi toidule sattuma, siis elab see vaid kõvadel pindadel ning toidu läbiküpsetamisega viirus hävib. Lisaks ei ole hetkel ühtki kinnitatud juhtumit, kus viirus oleks toidu kaudu levinud.

Kuidas koroonaviirus levib?

Viirus levib hingamisteedest lenduvate piiskade kaudu. Vähemteaduslikus kõnepruugis võib sind potentsiaalselt nakatada kõik see, mis sinu suust või ninast aevastades või köhides välja tuleb. Kui terve inimene puutub kokku nende lenduvate piiskadega, olgu siis näiteks ukselinki ja seejärel oma silmi, nina või suud katsudes, siis võivad viiruseosakesed talle edasi kanduda ning teda nakatada, ütleb Maailma Terviseorganisatsioon (WHO).

Teiste sõnadega ei ole restoranitoit probleemiks, muret tekitavad pigem kõvad pinnad nagu lauad, käepidemed, menüüd ning söögiriistad, mis võivad hingamisteedest pärinevatest piiskadest mõjutatud saada. Viroloogide andmetel püsivad piisakesed kõvadel pindadel tunde, seetõttu ongi väga oluline pesta oma käsi ning hoida võimalikud kontaktpinnad puhtana.

Seega: kui sa pole kõrge riskiga piirkonnas ega kannata sümptomite (palavik, hingamisraskused, köhimine) all, ei ole terviseasjatundjate sõnul vaja väljas söömist vältida. Siiski oleks mõistlik olla ettevaatlik kõiksuguste ühiskasutavate pindade ning kõvade esemetega, pesta enne sööma hakkamist käsi ning vätida söömise ajal oma näo katsumist, kuniks oled käsi pesnud või desinfitseerinud.

Kas toidu koju tellimine on viirusepuhangu ajal ohutum?

Toidu kullerteenuse nõudlus on vägagi tõusvas joones, sest inimesed jäävad koju. Paljud kojukandeteenused pakuvad ka kontaktivaba üleandmist, mis lubab klientidel kulleriga mitte kokku puutuda: nimelt jätab viimane toidu lihtsalt su uksetrepile. Seda võimalust kasutavad ka Eestis toidu koju tellimist võimaldavad rakendused.

Küsisime kommentaari ka Eesti Terviseametilt. Lääne regionaalosakonna juhataja Kadri Juhkam jagab meiega kohalikke käitumissoovitusi: «Kuna COVID-19 on inimeselt-inimesele ja saastunud pindade kaudu leviv viirusnakkus, siis soovitame me täna hoida inimestel distantsi teiste inimestega. Restoranis söömisel võib ohtlikuks osutuda lähikontakt teiste inimestega, kes on nakatunud viirusega. Toitlustuskohtade teenindajad peaksid hoidma distantsi külastajatega, samuti võiksid nad võimalusel kanda maski, et hoiduda nakatumast. Restorani omanik peab hea seisma selle eest, et tema töötajad oleksid terved ja võimaldama töötajatele ohutu töökeskkonna. Võimalusel võiksid inimesed toidu kaasa tellida.»

Samuti kinnitavad Veterinaar- ja toiduameti koduleheküljel olevad koroonateemalised käitumisjuhised seda, et käesoleval hetkel pole mingeid tõendeid selle kohta, et viirus toidu kaudu leviks. Peamiseks ohuallikaks ikkagi teised inimesed, kellega tasub hoida minimaalselt meetripikkust distantsi. Seega kui on soov siiski restoranis käia, tasub ise järgida hügieeninõudeid, kuid kõigi kaaskodanike tervise huvides on mõistlikum kasutada üht paljudest toidu kojuveo võimalustest või siis toit restoranist endast ise kaasa osta ning nautida seda kodus. Head isu ning head tervist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles