Ovulatsiooni ajal on naine haigustele vastuvõtlikum

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suguhormoonide tase naiste kehas muutub pidevalt. Hormoonid mõjutavad nii meeleolu, kehatemperatuuri, vedeliku hulka kudedes kui ka meie haigestumise riski, vahendab Novaator.

Vastuvõtlikkus nakkustele sõltub sellest, millises tsükli faasis naine parasjagu on, näitas ajakirjas Journal of Leukocyte Biology ilmunud Madridi Complutense ülikooli uurimus.

Miguel Relloso tegi katseid emaste hiirtega ja leidis, et munasarjades toodetav hormoon östradiool suurendas näriliste vastuvõtlikkust seenhaigustele. Emaste imetajate vastuvõtlikkus nakkustele sõltubki ilmselt suuresti suguhormoonide tasemest.

Ka naised võivad kandidoosi või muu sugulisel teel kanduva tõve kõige kergemini külge saada ovulatsiooni ajal.
«Kui munarakk on viljastumisvõimeline, on naised vastuvõtlikud kõikvõimalikele nakkustele, sealhulgas ka HI- ning papilloomiviirustele,» selgitas Relloso.

Keha kaitsevõime ajutine langus on tõenäoliselt vajalik selleks, et emaste immuunsüsteem kehasse sattunud spermatosoide ei hävitaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles