Miks treening lihaseid kasvatab?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
trenn suurendab lihaseid
trenn suurendab lihaseid Foto: SCANPIX

Lihaseid paisutab nii kangi sikutamine kui aiatöö. Seevastu pikalt haigevoodis olles hakkavad lihased kõhetuma. Miks see nii on, vahendab Novaator.

Kehas on molekulid, mis tõlgivad lihaste koormusel tekkiva mehaanilise signaali keemilisse keelde ja panevad tööd tegevad lihased kasvama, näitas Prantsuse teadlaste uurimus.

Prantsuse riiklikus tervise- ja meditsiiniuuringute instituudis töötav Athanassia Sotiropoulos pani tähele, et vananevatel laborihiirtel ja ka inimestel hakkas lihaskoes langema SRF ehk seerumi vastusfaktori sisaldus. See pani teadlase arvama, et SRF võib olla seotud kõrges eas tekkiva lihaste atroofiaga.

Uurija lõi muundatud geenidega hiired, kelle lihastes seerumi vastusfaktorit polnud. Selliste näriliste lihased ei suurenenud ka väga tugeva füüsilise koormuse korral. SRF rolli uurimisel selgus, et töötavad lihased saadavad signaali lihaste tüvirakkudele ning panevad need kasvama ja muutuma lihasrakkudeks. Nii hakkavad pidevalt töötavad lihased suurenema.

SRF on transkriptsioonifaktor - see määrab DNAlt info lugemist ja selle põhjal RNA tootmist. Molekul suhtleb rakkudega mitme vahendaja kaudu.

Üks nendest on COX-2, mille toimet blokeerivad põletikuvastased ravimid sealhulgas ka ibuprofeen. Seega on võimalik, et sarnased ravimid võivad lihaskasvu takistada, kuid see vajab põhjalikumat uurimist.

«Lihaskiududest saadetud signaal kontrollib tüvirakkude kasvu. See on ootamatu ja väga huvitav avastus,» selgitas Sotiropoulos.

Sotiropoulose sõnul võib avastus tulevikus kergendada vananemisel tekkivaid lihasmuutusi. Samuti huvitab arste pikaajaliste voodihaigete lihaste turgutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles