Rasedusaegne diabeet võib soodustada hüperaktiivsuse sündroomi riski

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuring tõestas, et kui vaesemast perest pärit ema on põdenud rasedusdiabeeti, on ta väikelapsel suurema tõenäosusega oodata probleeme hüperaktiivsusega.

Portaalis news.health.com kirjutati, et uuringus osalenud kuueaastased lapsed, kelle emad kannatasid ootuse ajal rasedusdiabeedi käes, vastasid eakaaslastest kaks korda suurema tõenäosusega tähelepanudefitsiidi ja hüperaktiivsuse sündroomi kriteeriumitele.

Samuti kahekordistas hüperaktiivsuse esinemist kuueaastaste seas pere keskmisest madalam sissetulek. Mõlema riskifaktoritega lastel oli 14 korda suurem oht hüperaktiivsusele, võrreldes nende lastega, kelle pere oli jõukam ja kelle ema ei põdenud rasedusdiabeeti.

Uuringu tulemused ei tõesta, et rasedusdiabeet otseselt põhjustaks hüperaktiivsuse sündroomi, kuid teadlaste sõnul saadab see vanematele sõnumi, et haiguse tõttu võib lapsel esineda probleeme veel pikka aega pärast sündi, eriti, kui laps kasvab üles keerulises keskkonnas.

Uuringu põhiautori Yoko Nomura sõnul peaksid vanemad teadma, kuidas rasedusdiabeet võib loodet mõjutada.

Ameerikas ohustab rasedusdiabeet umbkaudu viit protsenti rasedatest naistest. See lööb üldiselt välja raseduse teisel või kolmandal trimestril, mis on ka loote aju arengule väga oluline periood.

Nomura sõnul on rasedusdiabeedi puhul naise veresuhkur ebanormaalselt kõrge ning kui loodet pommitatakse üleliigse veresuhkruga, mida normaalsel juhul kasutatakse närvisüsteemi arenguks, siis sunnitakse see ülejääk absorbeeruma ja tulemuseks ei arene korralikult välja lapse kesknärvisüsteem.

Arsti sõnul mõjutab vaesus hüperaktiivsuse riski seetõttu, et rikkamatel inimestel on parem juurdepääs arstiabile ja tervist parandavatele meetmetele. Samuti stimuleeritakse jõukates peredes rohkem laste intellektuaalsust ja nad toituvad paremini.

Arstide arvates on väga oluline, et rasedusdiabeeti kontrollitaks ja nad peavad võimalikuks, et väiksema sissetulekuga naised ei tegele haigusega õigeaegselt, sest seda ei diagnoosita piisavalt varases rasedusetapis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles