Päike piilub: kuidas võidelda pigmendilaikudega?

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Nii kui esimene kevadpäike piiluma hakkab, tekivad paljudele naistele pigmendilaigud. Pigmendilaigud avalduvad hele- või tumepruunide laikudena ja tekkepõhjused on erinevad. Mida võtta oma nahaga ette, et laigud liiga esiletungivad poleks?

Peamine põhjus, miks pigmendilaigud süvenevad, on UV-kiirgus. Naha kaitsmine päikesekiirguse eest on ülimalt suure tähtsusega. Ka rasedaid kimbutab hüperpigmentatsioon, mis on seotud melaniini tootmist soodustavate hormoonidega. Enamasti hakkavad pigmendilaigud pärast sünnitust siiski leevenema, aga see võtab aega.

Ka rasestumisvastased tabletid soodustavad pigmentatsiooni teket. On leitud, et probleem tekib juba peale kolmekuulist tablettide tarvitamist.

Dermatoveneroloog Kaisa Viljar ning ämmaemand Anette Viljar rõhutavad, et päikesekaitsekreemi tuleb kanda iga ilmaga, ka novembris ja detsembris, kui tundub, et päikest polegi. Päikesekiirgus jõuab meieni isegi läbi pilvede. Võimalusel tuleks vältida otsese päikese käes viibimist.

Hoolega tuleb jälgida muutusi sünnimärkides – kindlasti tuleb pöörduda nahaarsti juurde juhul, kui sünnimärk on ebasümmeetriline, laialivalguvate piirjoontega, mitme erineva värvivarjundiga, läbimõõdult üle 6 mm ning kiirelt muutuva suuruse, kuju või värviga.

Apteegis on saadaval valik pigmentatsiooni leevendavaid ja ärahoidvaid tooteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles