Näpunäited, kuidas raseduse ajal kaal kontrolli alla saada

Copy
Foto: Shutterstock

Tüüpilise rasedusega kaasneb kaalutõus. Tervislikuks kaalutõusuks peetakse, kui naine võtab juurde kuni 15 kilogrammi. See tundub üsna suur number, kuid pole harvad juhud, kus rasedusega võetakse juurde hoopis 20 või 30 lisakilo.  Pampers annab ideid, kuidas ja milliste toitudega isud kontrolli alla saada.

Süüa tasub nii valget kui punast liha

Liha on kõrgväärtuslik toiduaine, mille söömisel saame eluks vajalikke toitaineid ja energiat. Lihas sisalduv valk on kui organismi ehitusmaterjal. Lihas olev valk hoiab eemal ka näljatunde, mis ei lase tekkida tungil midagi näksida.

Lihas on ka palju rauda, mis aitab kaasa lapse vereloomele ja aju arengule. Suuremat raua tagavara vajab ka last kandev ema, et ära hoida aneemiat.

Süüa tasub nii valget kui punast liha. Kanalihas on palju valku, aminohappeid, vitamiine ja rauda. Paljud teavad rääkida, et kanaliha söömine aitab peletada ka magusaisu. Raua parimaks allikaks on jällegi veiseliha ning punase liha valk on sobiv lihaste ja luude materjal. Samuti on punane liha tsingi allikas, mille abil tugevneb immuunsüsteem. 

Tasub aga teada, et raua imendumist organismi takistab kohv, tee, šokolaad ja piimatooted. Selle imendumist soosivad seevastu C-vitamiini sisaldavad toidud nagu paprika, tsitrusviljad, tomatid, maasikad ja kiivid.

Salatid ja puuviljad

Eestlased on harjunud, et kui on liha, on selle kõrval ka kartul, makaron, riis või tatar. See ei pea üldse nii olema, sest vajalikud süsivesikud võib kätte saada hoopis puuviljadest ning liha kõrvale võtta portsjon salatit.

Köögivilju, nagu näiteks kurk, tomat, kapsas, nuikapsas, paprika, kõrvits, suvikõrvits või lillkapsas, võiks päevas süüa vähemalt 400g. Ei ole vahet, kas värskelt või keedetult. Köögiviljade abil saab kindlalt oma kaalu kontrolli all hoida. Ja miks mitte valmistada niinimetatud vabavara köögiviljadest hoopis üks maitsev supp.

Puuviljad on vajalikud ning kustutavad mõneks ajaks magusaisu, kuid nendega ei tasu üle pingutada, kuna need tõstavad veresuhkrut. Rasedad, kel on gestatsioonidiabeet peavad süsivesikute tarbimisel eriti hoolsalt silma peal hoidma. Süsivesikud on igati maitsvad, kuid koormavad kõhubeebit ja loovad soodsa pinnase lisakilode tekkeks.

Avokaado

Supertoiduks peetav avokaado erineb teistest puuviljadest seetõttu, et süsivesikute asemel sisaldab ta tervislikke rasvu. Selles on ka vitamiine, kiudaineid ja valku. Kiudained aitavad soolestiku tööd korras hoida, valgud tekitavad täiskõhutunde.

Avokaado sobib määrdeks, smuutisse, salatisse, toorelt kui ka küpsetatult. Olgugi, et tegu on igati toreda ja maitsva supertoiduga, kus sees palju vajalikku, tuleks ka sellega piiri pidada. Avokaadod sisaldavad palju rasva, küll head rasva, ent on siiski suured kaloriallikad.

Pähklid

Pähklid pakuvad üheaegselt nii maitseelamust kui organismile vajalikku - need on täis olulisi mineraale(mangaan, magneesium, seleen, kaalium jpm). Lisaks sellele on need suupisted, mida saab hõlpsasti kaasa kanda ning rahuldavad närimisvajadust.

Ära unusta vee olulisust

Olgugi, et vesi pole toit on selle tarbimine väga oluline ja seda eriti raseduse ajal. Isegi siis, kui pidev WC külastamine on tüütuks muutunud. Veest on palju kasu nii naisele kui kasvavale lapsele: vee abil kasvatatakse uusi rakke, vee abil toimetatakse lapseni ka toitaineid. Vesi tekitab ka täiskõhutunde, mis vähendab kiusatust haarata krõpsupaki või küpsiste järele.

Pea toitumispäevikut

Kui märkida üles päeva jooksul tarbitud toit ja jook, annab see hea ja ausa ülevaate. Selle järgi on võimalik mõista, millest tekivad liigsed kilod ning teha oma menüüs korrektuure.

Meeles tuleb pidada aga seda, et raseduse ajal pole mõtet süüa kahe eest, sest kõhubeebi ei vaja kohe kindlasti lisa toiduportsjonit, vaid õiges vahekorras toitaineid. Kui rasedust alustatakse tervisliku kehakaaluga, ei pea esimesel trimestril lisakaloreid tarbima. Alles teisest trimestrist vajab naine umbes 300 lisakalorit päevas ning kolmandast trimestrist umbes 500 lisakalorit. Kui raseduse alguses on naisel alakaal, võib arst soovitada süüa natuke rohkem, kui ülekaal, siis vähem. Arsti soovitusi tasub järgida kogu raseduse vältel – see aitab hoida kaalutõusu õigel teel ja vähendab komplikatsioone nagu rasedusdiabeet ja kõrge veresuhkur.

Copy
Tagasi üles