TAIMETARK SOOVITAB ⟩ Indiaani eksootiline ergutaja, mis hoiab ärkvel, korrastab kõhtu ja töötab armurohuna

Copy
Foto: Shutterstock

See eksootiline taim kasvab küll teisel pool maakera, aga huvilised on kindlasti teadlikud tema kasulikest omadustest. Taim on igati huvitav ja väärib tutvustamist neile, kes temast kuulnud ei ole.

Guaraana-pauliinia (Paullinia Cupana) on kuni kümme meetrit pikk roniv liaan, mis kasvab Amazonase vihmametsades, eeskätt Brasiilias, Venetsueelas ja Paraguais, ja mille omadusi tundsid vihmametsade elanikud tõenäoliselt väga ammu. Teaduslik nimetus paullinia tuleneb saksa botaaniku ja arsti C. F. Paullini nimest, just tema avastas 18. sajandil nii kõnealuse liaantaime kui ka indiaani hõimu, kes seda mitmel otstarbel kasutas.

Sõna guaraana tuleb tupi-guaraani keelest, mis tähendab «viljad nagu inimese silmad». Tõepoolest meenutavad guaraana seemned silmamuna, olles lisaks ka väga värvilised – viljad on tumekollased või erkpunased marjad, mille sees on seemneluu, mis ümbritseb ühte lillat või musta seemet. Seemned ongi need, mida kuivatatakse, röstitakse ja jahvatatakse. Sellest saadakse pulber, millest omakorda valmistatakse mitmel moel erinevaid preparaate. Guaraanat nimetatakse ka Brasiilia kakaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles