Kuidas harjutada rinnapiima saavat last pudeliga?

Copy
Foto: Shutterstock

Mõte minna üksi poodi, trenni, kohvikusse või spaasse võib esialgu tunduda täiesti tavaline, kuid kui kodus on rinnapiima saav laps, tekib päris palju küsimusi, mis tuleb läbi mõelda enne, kui ema kodust välja minna saab.

Kui laps on pidevalt vaid rinda saanud, tuleb esimese asjana välja mõelda, keda usaldada last hoidma ja kuidas lapsele ema eemaloleku ajal toitu pakkuda. Kui usaldusliku hoidja leidmine tundub veel kerge ülesandena, võib beebi toitmine pudeliga kujuneda raskemaks kui ette kujutati. Pampers annab soovitusi, kuidas pakkuda beebile toitu pudelist.

Rinnapiima väljapumpamine ja säilitamine

Et rinnapiim jõuaks pudelisse on vaja see esmalt rinnast kätte saada. Võimalus on rinnapiima pumbata käsitsi või spetsiaalse pumbaga(käsipump või elektriline). Pumpamist peab harjutama ning esimestel kordadel ei pruugi see õnnestuda. Ebaõnnestumine paaril esimesel korral ei tähenda läbikukkumist. Tuleb uuesti proovida ning leida endale sobivaim variant. Abi võib olla lapsele mõtlemisest, vee solinast või lõdvestunud asendist ning rindade masseerimisest. Samuti on hea piima koguda, kui laps ühelt rinnalt sööb: ühelt poolt saab laps süüa, teiselt poolt saab ema samal ajal pumbata. Lapse lähedus soodustab piima voolamist.

Teine küsimus tekib koheselt väljapumbatud rinnapiima säilitamisega seoses. Kuidas seda teha? Väljapumbatud piim tuleb säilitada steriliseeritud topsis või lutipudelis. Piim säilib külmikus kuni 5 päeva, sügavkülmas kuni kuus kuud. Kindlasti tuleb topsikule märkida väljapumpamise kuupäev ning soovituslikult ka kogus.

Tasub meeles pidada, et piima kogumist ei tasu jätta viimasele hetkele. Lisaks tuleb läbi mõelda, kuidas ise end väljas olles hästi tunda, sest rinnad on harjunud piima tootma. Ühel hetkel, kui naine näiteks beebit mitmeid tunde ei toida, võib olemine väga ebameeldivaks minna. Seetõttu tasub kaaluda, kas käekotti mahub ka rinnapump!

Millal last pudeliga harjutada?

Kindlasti ei tohi pudeliga harjutamist jätta viimasele hetkele. Paljudel beebidel võtab pudeliga harjumine aega lausa nädalaid.

Hea oleks beebit pudeliga tutvustada võimalikult vara. Samas on hoiatatud, et pudeliga toitmisel on kõrvalmõjud. Nimelt võivad beebid muutuda laisaks ega viitsigi enam ema rinnast piima imeda. Piima imemine on beebile täiskohaga töö, ja kui pakutakse puhkust ning toit ise suhu voolab, on loomulik, et beebi valib lihtsama tee.

Samas on see taas küsimus, kus iga lapsevanem peab usaldama oma sisetunnet. Iga beebi on erinev, iga ema on erinev.

Kuidas harjutada?

1. Kui beebi võtab lutti, osta beebile sama firma lutipudel. See tõstab tõenäosust, et beebi harjub pudeliga kiiremini, kuna luti kuju ja tekstuur on sarnane.

2. Kui beebi ei saa täpselt aru, miks talle see kummilutt suhu topitakse, ning keerutab seda suus niisama lükates seda keelega välja, tee luti ots piimaga kokku, et beebi tunneks tuttavat maitset ja lõhna.

3. Lase isal või vanavanematel last pudelist toita.

4. Paku lapsele pudelit rahulikus keskkonnas, kus segavaid faktoreid on võimalikult vähe(lülita välja teler, ole lapsega kahekesi, saada õed-vennad mõneks hetkeks mujale mängima).

5. Õnnestumiseks ürita järjepidevalt.

6. Kui laps pudelit ei tunnista proovige kasutada süstalt või lusikat.

Kuid siiski tasub tõsiselt eelnevalt kaaluda vajadust jätta oma rinnapiima saav laps hoidja kätte, kuna rinnaga toitmine on asendamatu viis pakkuda lapsele ideaalset toitu kasvamiseks ja arenguks.

Copy
Tagasi üles