Kuidas paremini suhtes olles oma iseseisvust säilitada

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Suhete üks suurimaid tülitsemise põhjuseid on see, et üks partneritest kaotab oma iseseisvuse suhtesse liiga palju panustades.  Pinkvilla.com toob välja peamised nõuanded, kuidas suhtes olles oma iseseisvust siiski säilitada.

Armunud olemine on üks parimaid tundeid maailmas. Enamik meist armastab suhtes olles pühendada oma aega suuresti vaid partnerile. Paljud inimesed ei suuda aga suhtes tekkinud mugavustunnet reaalse maailmaga tasakaalus hoida.

Partner võib olla küll sinu parim sõber, kellega koos teleka ees vedeleda või vaikust nautida, samuti inimene, keda saad kõiges usaldada ning teda tingimusteta armastada. Kuid harmoonia suhtes põhineb suuresti indiviidina iseseisvuse säilitamises. Ei tohi unustada, et nii sinul kui ka sinu kaaslasel on omad sõbrad ning hobid.

Üksteise iseseisvuse aktsepteerimine on ülioluline, et suhtes emotsioonid ja teineteisemõistmine tasakaalus oleks. Kui kumbki pool tunneb, et on oma iseseisvust kaotamas, tuleks suhtes mõned sammud tagasi astuda, et see pool suudaks end taas rohkem väärtustama hakata.

Allpool toodud nõuanded ei tee sind mitte ainult õnnelikumaks, vaid lisavad sinu suhtele veelgi rohkem sädet.

Ainult sina vastutad oma tunnete eest

Üks levinumaid «vigu», mida tehakse, on oma õnne sidumine teise inimesega. Tegelikult on meie tunded ja emotsioonid vaid osa meist ning meie endi vastutada. Mitte keegi teine ei saa sind õnnelikuks teha, kui sa õnne oma seest üles ei leia ega luba endal õnnelik olla. Jah, sa vajad oma partnerilt turvatunnet ning armastust, kuid kokkuvõttes oled ainuke inimene, kes suudab oma tunnete üle kontrolli hoida ning end õnnelikuks teha.

Ei ütlemine pole alati halb

Pead partneriga õppima teineteisele ei ütlema. Arvamus, et pead alati nõustuma kõigega, mida partner sinult soovib, on küllaltki väär. See paneb sind oma soove alla suruma ning kaotama oma arvamust. Samuti tekitab sinus suure tõenäosusega halbu emotsioone ning kibestumist, mis omakorda õõnestab omavahelist usaldust ning viib suhte harmoonia tasakaalust välja. Kui sinu partner ütleb sulle aeg-ajalt mõningate asjade kohta ei, siis aktsepteeri seda ning liigu edasi. See annab ka sulle vabaduse mõnikord öelda ei. Samas tuleb osata seda õigel ajal kasutada.

Mõista, mis on sinu jaoks oluline

Tõsiasi, millega tuleb leppida, on see, et pole olemas kahte täpselt ühesugust inimest. Partneritel on siiski eri prioriteedid ja väärtused. Võib-olla soovib tema sel hetkel rohkem tööle keskenduda, kui sina pigem sooviksid suhtesse panustada. Seadke partneriga oma prioriteedid paika. See toob kaasa kompromisside tegemise, aga sellega kaasneb ka vabadus mõlemale partnerile, mis on suhte tervise huvides hädavajalik.

Ära unusta oma sõpru

Sagedane nähtus suhetes on partneri üleväärtustamine ning sõprade tagaplaanile seadmine. Sinu õnne ja sisemise rahulolu huvides on oluline, et käiksid aeg-ajalt sõpradega väljas ilma partnerita. Samuti peaksid andma oma partnerile võimalusi minna sõpradega välja nii, et sa kaasa ei lähe. See mitte ainult ei suurenda usaldust partnerite vahel, vaid suurendab ka üksteise iseseisvuse tunnustamist.

Armasta ennast

See on kõige olulisem asi, mida enda jaoks teha saad. Oma väärtuste teadmine ja vähemaga mitte leppimine, aitab hoida tervislikumaid suhteid ja hoiab sind eemale olukorrast, mil oleksid oma partnerist liialt sõltuv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles