Miks vanad inimesed aeglasemaks muutuvad?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
vananedes muutuvad inimesed tavaliselt aeglasemaks
vananedes muutuvad inimesed tavaliselt aeglasemaks Foto: SCANPIX

Hiljutine uurimus leidis, et vanemad inimesed võivad muutuda palju aeglasemaks, kuid mitte nende tunnetuslike oskuste aeglustumise tõttu, kirjutab scientificamerican.com.

Vanurite liigutused või reageeringud muutuvad ajapikku aeglasemaks, kuid selle põhjendamiseks on üsna lihtne ja loogiline seletus: nad tahavad veenduda, et ei eksi.

Teadlased tegid üliõpilaste ja vanuritega üle 60 visuaalse testi. Ühes neist näidati arvuti ekraanil rida numbreid ja katsealune pidi otsustama võimalikult kiiresti, kas numbrid jäid 31 ja 50 või 51 ja 70 vahele. Teises testis nägid katsealused tähekombinatsioone ja pidid kiiresti otsustama, kas tegemist on ingliskeelse sõnaga või mitte.

Uurijad leidsid erinevusi nooremate ja vanemate katsealuste täpsuses, kuigi nooremad reageerisid märgatavalt kiiremini. Siiski polnud vanemate osalejate aeglasem vastamine seotud nende vähemate teadmistega. Teises testis julgustati vanemaid katsealuseid vastama kiiremini ning nende vähenenud vastamisele kulunud aeg ei toonud kaasa täpsuse kadumist.

Uurijate hinnangul võib soov mitte eksida muuta vanemad inimesed tahtlikult aeglasemaks. Sest nagu mõttetera ütleb: «Kui sul ei ole aega, et teha midagi õigesti, siis kuidas sa leiad aega, et seda uuesti teha?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles