Taimne Teisipäev: Võrumaa üllatab taimsete valikute rohkusega

Naine
Copy
Foto: Taimne Teisipäev

Rahvatervise kampaania Taimne Teisipäev käis uurimas, millist põnevat taimset toitu Võrumaal pakutakse. Meeldivaks üllatuseks sai valikute rohkus ja värvikirevus – seda eelkõige Elopärli kohvikus Võru kesklinnas. 

 «Kui Võrumaa seostub enamikule inimestele pigem liharohke talutoiduga, siis paljud ei tea, et sealt on pärit ka suur hulk taimseid roogasid tatrast, läätsedest ja kanepist. Ajalooliselt tehti Võrus ka oa- ja hernetampi, seega on lõunaeestlased olnud taimse tooraine kasutamisel alati leidlikud,» sõnas Taimse Teisipäeva kampaaniajuht Anna Kaplina.

Taimse Teisipäeva lemmik: Elopärli kohvik

Keset Võru linna asetsev kohvik-pood Elopärl avati 2019. aastal ning selle aasta veebruaris tuli kohvik välja ka uuendatud menüüga. Lisaks sellele, et nende menüü on suuremas osas täis taimseid hõrgutisi, on enamik pakutavast toidust gluteenivaba. 

«Meil on hea meel, et Elopärlist leiab taskukohaseid taimseid päevapakkumisi iga päev. Toidud on värvikirevad ning hästi läbi mõeldud, et esindatud oleks kõik tarvilikud toidugrupid,» kommenteeris Kaplina.  

Kreemine Carbonara ja Beyond Meati burger

Uuendatud Elopärli menüü pakub taimseid valikuid igale maitsele, näiteks leiab sealt kreemise köögivilja Carbonara, pannipitsa köögiviljadega, toeka Beyond Meati pihviga burgeri ja vürtsika Tai nuudlikausi. Olemas on ka eraldi taimsed valikud lastele. 

Suppidest kiitis Taimse Teisipäeva meeskond Elopärli kõrvitsapüreesuppi, mis on ühtaegu siidine ning mahedamaitseline. Krõbedad kikerherned põhjas lisavad supile mõnusa krõmpsu ning vajaliku valguannuse.

Magusaarmastajate paradiis

Elopärlis on iga päev saadaval rikkalik valik tordilõike, millest kõik on taimsed ja gluteenivabad. Kohvi kõrvale saab valida suussulava toorjuustukoogi või mõnusalt hapuka mangotordi. Suhkrusõprade rõõmuks on tordivalikus ka rikkalikud brownie’d, porgandikook, peedi-šokolaaditort ja palju muud.

Taimne Teisipäev

Rohkemat kui vaid toidukoht

«Elopärl ja teised väikelinna kohvikud ja restoranid on tihti rohkemat kui vaid toidukohad, neid iseloomustab kogukonnatunde hoidmine ning nad on kokkutulemise paigaks. Tore on teada, et see kõik toimub maitsvat taimset toitu nautides!» lisas Taimse Teisipäeva meeskond lõpetuseks.

Taimne Teisipäev on üleriigiline rahvatervise kampaania Eestis, mis kutsub üles ühel päeval nädalas proovima rikkalikke, maitseküllaseid ja tervislikke taimseid roogasid ja seeläbi hoolima nii enda tervisest, keskkonnast kui ka loomade heaolust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles