Mis on tööintervjuul oluline?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööintervjuu võib olla raske nii kandidaadile kui ka intervjueerijale. Kaalul on ju väga palju ning tööandja ei saa pelgalt CV põhjal oma otsust teha.

Live Science kirjutas, et tööandjat huvitab väga ka see, millise isiksusega kandidaadi näol tegemist on. On võtmeküsimusi, mille abil nad saavad kandideerijate seas ringi koomale tõmmata.

Kõik, mis on tegelikult oluline, ei ole ilmselge ja selle selleks ongi töövestlus põhiline infoallikas, mille põhjal saab tundma õppida inimese iseloomujooni ja hinnata temaga seotud taustainfot.

Liiga sageli «armub» tööandja karismaatilisse kandidaati särava esmamulje tõttu ning jätab märkamata olulise töökogemuse või teised indikaatorid, mis vihjavad, et kandidaadist saaks näiteks oivaline juht.

Seega peaks tööandja enne läbi mõtlema, milliseid omadusi antud töökohal kõige rohkem vaja on ning ka kandideerija peaks mõtlema, mida ta enda juures rõhutada soovib.

Lai teadmiste pagas

Hea kandidaat peaks oskama vestelda ettevõttega seotud erinevatest oludest.. Näiteks võiks ta osata analüüsida, kuidas mõjutavad ettevõtte edu sotsiaalsed ja majanduslikud muutused.

Vastuvõtlikkus muutustele

Hea kandidaat hindab muutusi, selle asemel, et neid lihtsalt taluda.

Intervjuu tasakaal

Kui töötaja räägib enda varasematest sooritustest vaid ülivõrdes, näitab see, et ta ei oska olla enesekriitiline. Seega ei pruugi ta olla arenguvõimeline ja ei oska oma vigadest õppida.

Mida sa ei ütle

Ka see on oluline, mida tööotsija ei maini. Näiteks, kui ta ei ütle varasematest kordaminekutest rääkides, keda ta juhtis, või kes saavutustele kaasa aitasid, võib see vihjata, et ta võtab kogu au endale.

Teiste süüdistamine

Kui kandidaat süüdistab läbikukkumistes teisi ja toob endale vabandusi, siis tundub, et ta ei taha enda tegude ja käitumise eest vastutada.

Kaastunne

Tööotsijale peaks olema oluline iseloomujoonte tasakaal: kaastunne, julgus, analüüsivõime, otsustusvõime ning oskus mõelda enne vastamist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles