Sotsiaalmeedia hävitab suhteid

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Enamus inimesi kasutab igapäevaselt sotsiaalmeediat. Samuti on inimesed üpriski agarad oma suhte detaile ka teistele jagama. PureWow annab meile ülevaate, kuidas sotsiaalmeedia tegelikult meie suhetele põrmustavalt mõjub.

Suure tõenäosusega oled ka sina kuulnud muinasjuttu poisist ja tüdrukust, kelle vahel tekib suur armastus. Nad muudavad oma suhte «ametlikuks» seda oma sotsiaalmeedia kontodel kuulutades. Nad jagavad igapäevaselt oma suhte detaile ka Instagramis.

Kahe kuu möödudes läheb paar lahku, sest noormees postitas oma Instagrami kontole pildi peost, kuhu minekust oma tüdrukule ei rääkinud. Seejärel lisab teise tüdruku Facebooki pildile veidra kommentaari ning reageerib tema erinevatele fotodele, mis on tehtud neli aastat tagasi. Tema tüdruksõber tõlgendas endale, et poissõber on leidnud endale uue kaaslase. Milline sotsiaalmeedia ja moderne romantika!

Sotsiaalmeedia on tohutu osakaaluga, ettearvamatu ning lahutamatu osa meie elust ja seda juba mõnda aega. Veebilehed nagu Facebook, Instagram ja Twitter viivad inimesi kokku, kuid sama kiirelt võivad meid ka lahku viia.

Need mõjutavad igasuguseid suhteid nii positiivselt kui negatiivselt, kuid eriti põrmustavalt võivad mõjuda just romantilistele suhetele. Miks see nii on?

2013. aastal ajakirja Journal of Social and Person Relatsionship poolt tehtud uuringust selgus, et naised arvasid, et suhte staatuse avaldamine Facebookis on monogaamsuse tähistus. Mehed seevastu nägid selles lihtsalt argist suhte «dekoreerimist».

Need tulemused iseloomustavad pigem klišeed meeste pühendumuse kartmise osas ja naiste toetust sellele. Samas näitab ka sotsiaalmeedias kasutatavate mõistete mitmetähenduslikkust, mida me suhete määratlemiseks regulaarselt kasutame.

Lisaks annab sotsiaalmeedia inimestele oma partneri kohta rohkem teavet, mida tihti ehk näost näkku ei jagata. Suures osas inimese kohta käivast infost saab järeldada tema sotsiaalmeedia profiili sirvimisel. Probleemiks on aga see, et jälgijad saavad kogu loost vaid väikese osa. Üks foto ei hõlma kogu sündmust; üks profiil ei suuda tõenäoliselt kirjeldada tervet inimest, isegi regulaarselt postitavat isikut.

Ajakirjas Computers in Human Behavior avaldatud uurimus läks sellesse teemasse nii süvitsi, et suutis leida paralleele sotsiaalmeedia kasutamise ja abielude lahutamiste vahel.

Seal juures märkides, et mida rohkem paare sotsiaalmeediat kasutab, seda suurem on abielulahutuse risk. Kuid sotsiaalmeedia kasutamine polnud kunagi ainus lahutuse põhjus. See võib potentsiaalselt olla üks väljunditest abielu rasketel aegadel, sest nii on kergem keeruliste probleemidega silmitsi seista või pakkuda lühiajalist lahendust, otsides üles vanu partnereid, et nendega suhteid soojendada.

Kuid tuletame meelde, et sotsiaalmeedias suhtestaatuse avaldamisel pole ainult halvad mõjud.

Mõned uuringud näitavad, et suhte detailide postitamine võib suurendada ka lähedust ja üldist rahulolu ning suurendada positiivseid tundeid partnerite omavahelistes suhetes.

Inquiries Journali artiklis, arutleb Kenadie T Wilkerson suhete dialektika teooria ning mõtte «suhtes olev paar peab pidevalt tasakaalustama välistegurite mõju, mis üritavad neid kokku viia ja samal ajal neid lahutada». Sotsiaalmeedia osas peavad partnerid välja mõtlema, kui palju nad soovivad jagada nii paarina kui ka üksikisikuna. Sellist sorti pinged võivad suhtest kiiresti intiimsuse kaotada, kuna tekivad süüdistused «Miks sa postitasid meist nii intiimses olukorras tehtud foto?». Ükskõik, mida jälgijad mõtlevad, oluline on siiski see, mida paar ise arvab.

Sotsiaalmeedia võib olla suurepärane koht suhte alguses flirtimiseks ja oma tunnete välja toomiseks, kuid see on ka suurepärane kasvulava umbusu ja negatiivsete emotsioonide tekkimiseks.

Selleks, et sotsiaalmeedia ei saaks teie suhet hävitada või saaksite vähendada selle mõju teie suhtele, järgige neid lihtsaid tegevusi:

Suhelge omavahel

Varakult sotsiaalmeedias flirtimine või meeldimiste jagamine on tore! Kuid miski virtuaalmaailmas ei saa asendada inimestevahelist keemiat, mida tunnete füüsiliselt koos olles. Võtke aeg maha, asetage telefonid eemale, et näha, mis tunne on inimesega silmast silma rääkida ja täielikult hetkes olla. See kehtib ka paaride kohta, kes on aastaid koos olnud. Virtuaalmaailmas on kuvandi loomine väga lihtne, aga kõige olulisem on see, milline olete paarina päriselus.

Ärge tuginege sotsiaalmeedia suhtestaatusele

See, kas teie partner märgib Facebookis, et on sinuga suhtes või mitte, ei tohiks teie suhte tegelikku olekut määratleda. Rääkige omavahel, et kuulda, mida pühendumine teile mõlemale tähendab ja veenduge, et vastaksite sarnaselt küsimustele: mis on meie armastuse keel? Mis on teiste oma?

Tühine suhtestaatus ei tohiks mängida teie elus erilist rolli, eriti siis, kui selle taustal puudub tugev suhe reaalses elus.

Jääge positiivseks ning hoidke sarkasmi kasutamist kontrolli all

Kommunikatsiooniekspert Leslie Shore juhib tähelepanu sellele, et sarkasm võib suhte varajases staadiumis kahjustada virtuaalseid vestlusi. Kui tunnete juba oma partnerit paremini (ehk ka seni, kuni olete palju silmast silma vestelnud), soovitab Leslie Shore jääda suhtlemisel positiivseks ning väljendada end vähem sarkastiliselt. Ekraanilt sõnumit lugedes ei ole võimalik tuvastada teie hääletooni, kui otsustate sarkasmi kasutamise kasuks.

Hoidke oma positiivsus ja negatiivsus kontrolli all

Nagu ka eespool mainitud, siis tegelikkuses tekitavad sotsiaalmeedia kontod inimeste vahel palju rohkem armukadedust ja ärevust kui üldse arvata võiks. Seega veenduge, et te ei avaldaks tavapärasest rohkem negatiivseid emotsioone. Kui tunnete end pärast sotsiaalmeedia sirvimist rohkem ahastuses, kurva või vihasena, oleks aeg teha sellest paus.

Võta sotsiaalmeediast paus

Kustutage nädalaks või kuuks oma telefonist kõik võimalikud sotsiaalmeediarakendused. Kui otsustate peale mõne ajalist eemalolekut sotsiaalmeediasse naaseda, elage enne natukene reaalses maailmas.

Ärge tehke ennatlikke järeldusi

See, mida internetis näete, pole alati tõsi. Tihtilugu pole see isegi tõele lähedal. Kui sotsiaalmeedias nähtu teeb teile muret, siis pöörduge oma partneri poole ilma, et ükski segav faktor saaks teid vestluse ajal segada. Rääkige omavahel, et asjadest tõene ülevaade saada.

Püüdke leida probleemide tekitaja

Kui leiate, et satute sotsiaalmeedia osas partneriga tihti erinevatele arvamustele, siis püüdke leida selle algne põhjus. Pidev sõprade piltide vaatamine võib olla märk igatsusest ja sellest, et ei veeda ühiselt nendega koos piisavalt aega. See on oluline arutelu, millel võib olla vähem pistmist fotodega ja rohkem pistmist ühiste huvide puudumisega. Te ju ikka teate, et teie sõbrad ei pea olema teie partneri sõbrad ja vastupidi?

Ärge jagage kõiki detaile oma suhtest

Väga oluline on mõista, et paljud asjad peavadki ainult teie kahe vahele jääma. Kui kogu teie suhe on avaldatud sotsiaalmeedias, siis on tõenäoline, et pidev teiste silme all olemine paneb teie suhtele suure surve peale, mis kaotab suure osa suhte naudingust.

Ärge ronige oma probleemidega kõige pealt sotsiaalmeedia publikumi poole

Enne, kui tõttate kõigilt Facebookis nõu küsima, mõelge, kuidas teie partner tunneb end, kui hakkab teiega seotud probleeme interneti avarustes lahkama. Sotsiaalmeedia kontod ei tohiks olla esimesed kohad, kus partnerid teineteise hirmudest, dilemmadest, saavutustest ja muredest kuulevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles