Lonely Planeti soovitus: kümme külastamisväärset linna aastaks 2012

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockholmi tasub külastada
Stockholmi tasub külastada Foto: SCANPIX

Maailma tuntuim reisijuhtide sari Lonely Planet on pärast pikka ja põhjalikku uurimistööd pannud kirja alanud aastaks kümme linna, mida peaks kindlasti külastama.

Nagu alati, nii on sellekordses nimekirjas linnasid, mis on teada-tuntud populaarsed (ja õigustatult!) sihtkohad, kuid ka neid, mis vajavad täpsemat tutvustamist. Kui mõned sihtkohad säravad sel aastal tänu suurtele spordiüritustele, siis teised on linnad, mis väärivad külastamist nende endi pärast. Siiski soovitab Lonely Planet minna tutvuma kõigi nende kümne parima linnaga!

1. London

London on 2012. aasta olümpia võõrustaja, mistõttu vallutab sport kogu linna. Londoni idaosa saab eriti palju rambivalgust, kuid punane vaip läbib kogu Londonit. Kui tahad näha, kuidas Tower Bridge tõuseb, et luksuslikult ja suursuguselt läbi lasta mõni suur laev, saada tuttavaks paljude inimestega eri rassidest, rahvustest ja uskudest, siis London on sinu linn!

2. Muscat

Omaan teeb kõik, et meelitada kogu maailmast külalisi, panustades kõigele - alustades muuseumidest ja lõpetades uhkete kuurortitega. Muscat keskendub uuendustele, mis toovad kaasa palju kultuuriüritusi, luksuslikke majutusvõimalusi ning huvitavaid tegevusi. Selle aasta suursündmused on Qurumi trendikate moedisainerite poed, vanalinna turg ning kummalised veespordialad, et elavdada rannariba.

3. Bengaluru (Bangalore)

Bangalore on Lõuna-Aasia Elvis – see linn on omaette nähtus, kui tegemist on toreduse hindamisega. Joovastunud oma heast elust, pakub see Lõuna-India metropol parimat alkoholi, maitsvamaid toite, elavamaid artiste ja muusikuid, rääkimata kõige hipilikumast elanikkonnast. Ja õhtuti võivad selles lahedas linnas muutuda asjad isegi veel lahedamaks.

4. Cádiz

Cádiz võib paista rahuliku vanakooli  Hispaania linnakesena, mis täis kulunud mütsidega vanamehi. Kuid veebruaris teeb unine Cádiz Supermehe stiilis muutuse ning võõrustab Hispaania kõige lärmakamat karnevali – kümme päeva joomist, laulmist ja tantsimist. Cádiz sai ka Ibero-Ameerika kultuuripealinna 2012 tiitli, mis teeb temast esimese Euroopa linna, kes sellise au osaliseks on saanud.

5. Stockholm

Stockholm näeb välja täiuslikum kui eales varem. See Rootsi pealinn on kõik, mida üks pealinn võib tahta olla – hubane, kuid kosmopoliitne, tahtlikult alternatiivne ja tahtmatult piltilus. Oma trendikate disaineripoodide ja boheemlike baaridega on Södermalmi saar üks lahedamaid kohti. Parimad õhtused jalutuskäigud on aga Djurgårdeni saare parkides. Tõsi, Stockholm pole kunagi olnud odav sihtkoht, aga isegi kui lahkud sealt õhema rahakotiga, siis süda on täis häid mälestusi.

6. Guimarães

See Põhja-Portugali linnake on hingematvalt kaunis ning kantud ka Unesco maailmapärandi nimekirja, kuid üllatuslikult ei kiha see välismaistest turistidest. See vana linn on veetlevalt keskaegne oma punaste katuste, sammashoonete, aukartustäratavate häärberite ja paleedega.
Nüüd on õige aeg Guimarãesi külastamiseks, sest see on Tallinnalt üle võtnud Euroopa Kultuuripealinn 2012 tiitli!

7. Santiago

Õnnetus õnnetuse järel sai Tšiili tunda katastroofe, kui neid tabas 8,8-magnituudiline maavärin ning seejärel 33 kaevuri lõksu jäämine riigi põhjaosas. Maailma terava pilgu all näitas Tšiili oma optimismi ning need kogemused näisid parandavat linna sisemist töökorraldust.

Kultuur ja sport on tõusnud esikohale, avatakse üha uusi muuseume, õhtustamine on nüüd tipptasemel, ööelu vapustav ning sel aastal tähistatakse ka mandri kõige kõrgema hoone – 70-korruselise Torre Gran Costanera avamist.

8. Hong Kong

 Hiina kõige liberaalsema linna jaoks tuleb see eriline aasta, sest Hong Kong jätkab oma marssi täieliku demokraatia suunas. Kogunemised on täis teatraalselt ülevoolavaid laule, tantse ja luuletusi, peegeldades linna indilikku iseloomu.

Naudi pilvelõhkujate vaateid, pane oma meeled proovile märjal turul või sukeldu tulevikku mõnes templis. Poodle, külasta galeriisid ja Soho baare. Mida iganes sa ka teeks, veeda oma päev mõnusalt ühes linna 11 000 restoranist.

9. Orlando

See peaks Orlando jaoks tulema hea aasta, sest linn võõrustab veebruari viimasel nädalavahetusel 61st NBA All-Star Nädalavahetust. USA kõige popim spordiüritus toob kokku korvpalli- ja muusikamaailma, et pidada maha võistlusi, pidusid ja kontserte, rääkimata kuulsuste mängust.

10. Darwin

Kunagi oli lihtne eirata piiriäärset Darwinit, sest see oli täis räuskavaid kalamehi, unelevaid hipisid ja maakatest autojuhte. Kuid nüüd on Darwin oma ööelu, maagiliste turgude ja restoranide ning maailmatasemel metsiku looduse piirkonnaga Austraalia triumf. Ajal, mil Lõuna-Austraalias on jahe talv, naudib Darwin sinist taevast, öiseid pidusid ning kaua magamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles