Emakakaelavähi esimene tunnus, mida ei tohiks maha magada

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Emakakaelavähk on naiste seas maailma levinuim vähiliik. Emakakaelavähi diagnoosi saab igal aastal 13 000 naist ja sellesse sureb 4000 inimest, kirjutab Medical Daily.

Õnneks on uuringud näidanud, et vähemalt Ameerikas on hakanud emakakaelavähi suremus igal aastal paari protsendi võrra vähenema. Peamine põhjus on võimalus teha pap-testi, mis aitab tekkinud muutustele kiiresti jälile jõuda. Emakakaelavähk tabab naisi enamasti vanuses 35–44 aastat.

Hoolimata meditsiini arengust, kujutab emakakaelavähk jätkuvalt suurt ohtu. Naised kipuvad kõige esimese sümptomi maha magama, milleks on tupeverejooks.

Ebanormaalset tupeverejooksu ei kiputa märkama, sest naised ajavad selle segi igakuise tsüki hormonaalmuutusega. Naised peavad verd normaalseks, ega hakka iga piisa pärast paanikat tegema. Ekspertide sõnul on see aga vale ning iga ebanormaalse nähtuse puhul tuleb alati günekoloogi poole pöörduda.

Kõnealune verejooks võib tekkida pärast seksuaalvahekorda, menstruatsiooni vahepealsel ajal või menopausil. Emakakaelavähi teiste varajaste sümptomite hulka kuulub ka alaselja- või vaagnavalu, valulik vahekord või mõni teine vaginaalne muutus, mida pole varem esinenud.

Tõsisemad sümptomid on juba tihedamad tupeverejooksud, veri uriinis, jalapaistetused, kõhukinnisus või kõhulahtisus, tugev seljavalu ja vaagnavalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles