Nõuanded, kuidas lihtsamalt raha säästa

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud inimesed murravad pead, kuidas oma kulutusi vähendada, et endale ülejäänud raha eest midagi lubada. Kasutatakse erinevaid variante - hoiustamist, eelarvestamist, nimekirjadega poodlemist ja paljusid muid viise. UsNews.com on pannud kokku nimekirja nõuannetest, mis aitavad sul säästa raha oluliselt lihtsamalt, kui siiani arvasid.

Poodle ainult kolmapäeviti

Paljud poed toovad uue kauba lettidele alles nädala keskpaigas, enamasti kolmapäeviti. Tänu sellele saavad vahekäikudes kaupu sirvivad ostjad sageli esimesena juurdepääsu uutele sooduspakkumistele ja allahindlustele. Kui sätid oma ostlemise ühele päevale, aitab see sind eemale hoida igapäevasest rahvamassis tunglemisest ning jääb vähem võimalusi emotsiooniostude tegemiseks.

Leia sõprade ja sugulastega kompromisse eluliste toimetuste jagamisel

Texases Missouri Citys elav kirjanik ja pensionärist toimetaja Mary Kaarto sõnab, et aastaid tagasi üksikema rollis kandes, tabas teda kaks koondamist ning pidi elama võimalikult säästlikult. Ta pidi kohanema uute elukorraldustega ning loobuma igasugustest teenustest, mida varasemalt vabalt kasutada sai.

Näiteks hakkas esimest korda elus naise juuksuriks hoopiski tema ema. Kaarto soovis töövestlusel võimalikult hästi silma paista ning otsis juuksuriks kedagi, keda täielikult usaldada võib. Samuti vajas kedagi, kes tema vastsündinud last jälgiks, kui tal tekkis soov oma uue kaaslasega õhtul välja minna. Kaarto ema oli nõus ning naine sai vajadusel juuksuriteenuse ning lapsehoidja täiesti tasuta. Tema ema sai vastu õnneliku tütre ning rõõmsa ja hoitud lapselapse.

Pane kõik tulud ja rahalised kingitused hoiukontole

Isegi siis, kui oled saanud sünnipäeva puhul endale kingituseks raha, tasub ka see hoiukassasse panna, et selle eest endale tulevikus hoopiski midagi suuremat osta või seda vajadusel tarbeasjade ostmise jaoks kasutada.

Miamis tegutsev Miguel Suro ja tema abikaasa Lily Rodriguez haldavad veebilehte RichMiser.com, mis aitab inimestel lihtsamalt oma rahaasju korras hoida. Mees lisab, et enamasti avatakse eraldi hoiukonto üksnes eelarvest välja jäänud tulude tarbeks ning tihti üllatutakse, kui palju neil tegelikult oleks võimalik selle raha eest endale midagi head lubada.

«Soovitame inimestel hoiustada kõik ootamatud sissetulekud eraldi hoiustena. Pean silmas selliseid tehinguid nagu toodete tagastamiselt saadav, kingituseks saadud ning inimestelt võlgade tagasimaksmistelt tulenev raha. Samuti asjade müümisega saadud tulu,» soovitab Miguel Suro.

Proovi 5-euro trikki

Detroitis elav ajaloolane Aimee Spencer Tiemann ütleb, et mõni aasta tagasi jagas tema parim sõber talle oma raha kokkuhoiu trikki: «Iga kord, kui ta sai 5 dollarit, siis pani selle oma hoiukassasse. Ei omanud vahet, kas sai selle sõbralt, töölt tipiks või jäi lihtsalt ostudest üle. Aasta lõpuks oli tal hoiukassas 4000 dollarit.»

Spencer Tiemann ütleb, et temagi proovis sama moodust raha säästmiseks. Kolme kuu möödudes oli kogunud selle tegevusega juba 1200 dollarit. «See on naljakas psühholoogiline käik ajus, kui inimene teeb midagi nii lihtsat nagu teatud rahasumma kõrvale panemine. Te ei pruugi sellesse alguses uskuda, aga mõne aja möödudes saate aru, et see päriselt toimib. See on nagu mäng,» lisab ta.

Kui te ei soovi seda alguses kohe rahaga proovida, soovitab naine võtta algselt appi näiteks tammetõrud. Kui aga soovite kohe rahaga proovida, soovitatakse kasutada Chime või mõnda muud rakendust, kuhu saate märkida oma tulud, kulud ning sularahas ja arvetel olevad summad. Samuti rakendusi, kus saab lihtsa näpuvajutusega märkida, kui olete raha välja võtnud või hoiukontole kandnud.

Sellise rakenduse eesti keelne versioon on samuti olemas. See kannab nime 1Money ning aitab sul lihtsalt ja tõhusalt oma rahaasjadel silma peal hoida. 1Money on täiesti tasuta, millele ei lisandu mingeid lisatasusid. Selle rakenduse plussiks on veel see, et saad soovi korral terve rakenduse parooli alla panna, et keegi sellele ligi ei pääseks.

Võta kasutusele ümbrikusüsteem

Selle lähenemisviisi korral saab maksta kõige eest vaid sularahas.

«Ma pole kindel, kas see on loominguline või vanakooli lähenemisviis,» tunnistab Test Prep Nerds'i asutaja Kristine Thorndyke. Test Prep Nerds pakub inimestele teste õppimaks paremini ressursse jaotama. Üks neist on MCAT.

Thorndyke ütleb, et karjääri alguses, kui oli just oma äri alustanud ning rahaline olukord oli kriitiline, säästis koos oma kallimaga tohutult raha kõige eest sularahas tasudes.

Ta ütles, et nad võtsid terve oma kuueelarve mahus sularaha välja ning panid kindlaksmääratud summad iga kategooria sildiga ümbrikutesse, näiteks toidukaubad, meelelahutus, korteriga ning jõusaaliga ja muu vajalikuga seotud kulud.

Nii mõnelgi korral avastasid nad, et olid mõne kategooria tarbeks vähem kulutanud kui esmapilgul arvasid end kulutavat. Kogusid ümbrikutest järele jäänud rahasumma kokku ning ostsid selle eest midagi, mis oli mõlema jaoks meelepärane.

«See ei ole strateegia, mida soovitaksin pikema ajaliselt kasutada, sest sularahaga arveldamine on praeguses maailmas küllaltki keeruline. Samas on see suurepärane viis näha, mille peale täpsemalt raha kõige rohkem kulutame ning kuidas eelarvet koostades reaalsusest erinevalt mõtleme,» tõdeb Thorndyke.

Osta oma riided kaltsukast

New Jerseys elav mittetulundusühingu Hope Loves Company asutaja Jens O'Donnel-Ames ütleb, et lõpetas mõneks ajaks poest uute rõivaste ostmise. Nüüd poodleb naine ainult ökokauplustes ning teise ringi poodides.

«Ma suuda isegi välja öelda, kui palju selline lihtne muutus minu rahalist olukorda parandas,» ülteb naine.

Juhul, kui soovite seda meetodit kasutada, siis jätke meelde O'Donnell-Amesel'i nõuanne: «Ostan uhiuusi originaal siltidega riideid, mis maksavad algsest hinnast mitu korda vähem. Kuid need on siiski uued, aga on lihtsalt sattunud teise ringi poodidesse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles