Istuv töö? Loe, mida su tagumik sellest arvab

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Päev otsa istumine avaldab su üldisele tervisele ja heaolule kahjulikku mõju. Uuringud on avalikustanud, et kõige suuremat mõju saab muidugi see kehaosa, millel istud – tagumik.

Metro sõnul on viimastel aastatel jõusaalides käimine hüppeliselt kasvanud – seda ikka selleks, et päev otsa istumist tasakaalustada.

Füsioterapeut Dan Giordano ütleb, et kui oled suurema osa päevast istuvas asendis, sinu tagumikulihased lihtsalt kärbuvad. See on põhjuseks, miks tagumik näeb väga lame välja, kuna tuharalihased ei saa normaalselt töötada ja muutuvad aja jooksul nõrgemaks.

Istumine võib muide muuta kogu tagumiku kuju. Giordano on näinud kliente, kes on aktiivse töö juurest suundunud kontorilaua taha ja nende tagumik on märkimisväärselt õhenenud.

Liigne istumine võib põhjustada ka rohkem tselluliiti, sest tuharapiirkonna vereringe ei liigu korralikult, mis omakorda põhjustab kollageeni kadumist ja tselluliidi teket.

Sellele probleemile on muidugi väga lihtne lahendus. Kõik, mida pead tegema, on jälgima, et oleksid heas vormis. Võta piisavalt pause, et püsti tõusta ja võimaluse korral käi mõõdukas treeningus. Istumise ajal pinguta aeg-ajalt tagumikulihaseid ja lase seejärel tagasi lõdvaks. Päeva jooksul võiks seisuaega olla vähemalt kaks tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles