See pealtnäha kaunis mõtteviis lömastab suhte tuhandeks killuks

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kui oled arvamusel, et kuulud kallimaga kokku, ennustab see paraku halba suhet. See nimelt selgus Journal of Experimental Social Psychology avaldatud uuringus.

Nimelt soovisid teadlased välja selgitada, kuidas erinev suhtumine armastusse võib suhte rahulolu mõjutada. Uuring viidi läbi 73 pikaajalise suhte abil.

Teadlased lähtusid eeldusest, et armastuse puhul on kaks tüüpilist mõtteviisi: ollakse teineteise jaoks loodud, nagu hingesugulased või armastus on nagu tõusude ja mõõnadega rännak, millest õppida. Osalejad olid valmis armastusest mõlemal moel mõtlema, misjärel analüüsiti, kuidas see nende suhte rahulolu mõjutas.

Osadel osalejatel paluti võtta suhtumine fraasidega nagu «me oleme üks», «mu parem pool» või «teineteise jaoks loodud». Teistel osalejatel paluti hoida suhtumist «oleme koos seda rada käinud», «pikk tee» või «vaata, kui kaugele me jõudnud oleme». Seejärel paluti osalejatel meenutada oma suhtes esinevaid erimeelsuseid.

Need osalejad, kes pidid mõtlema, et on teineteise jaoks loodud, olid konfliktide meenutamisel oma suhtega  vähem rahul, kui need, kes suhtusid armastusse, kui teekonda.

Teadlaste sõnul võib asjaolu, kus inimene peab end teisega kokkulooduks, selle suhte iga uue erimeelsuse puhul lõhki rebida. Konfliktid võivad panna mõtlema, et kas see õige üldse on olemas. Pigem nautigem teekonda!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles