Küsimus: kas kaalu langetamiseks peaks loobuma õhtusest söömisest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögiviljade tarvitamine aitab ennetada ka haigusi.
Puu- ja köögiviljade tarvitamine aitab ennetada ka haigusi. Foto: Toomas Huik

Tarbija24 avaldab vastuse tervise arengu instituudi toitumisportaalis toitumine.ee esitatud küsimusele, kas kaalu langetamiseks peaks loobuma õhtusest söömisest?


Vastas tervise arengu instituudi toitumisekspert ja Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent Tagli Pitsi:

Kuigi enamik naisi on kuulnud soovitust, et kaalulangetamiseks ei tohiks pärast kella 18 üldse süüa, siis päris ära keelama õhtust söömist siiski ei peaks. Kehakaalu alandamiseks ja säilitamiseks tuleks õhtuti süüa vähem ning valida, mida süüakse.

Inimesed võiksid ärkveloleku ajal süüa umbes 4-tunniste vahedega. Päevas peaks olema kolm põhitoidukorda: hommiku-, lõuna- ja õhtusöök ning 1-2 oodet. Korralik söömine päeva jooksul vähendab õhtust ülesöömise ohtu. Kui lähete magama südaööl, siis võib õhtusöök olla ka alles kell kaheksa õhtul.

Kui süüa õhtul liiga palju, siis organism ei jõua seda kõike enne magamajäämist ära seedida ning see omakorda raskendab magamajäämist ning mõjub halvasti une kvaliteedile.

Kui süüa õhtul palju tärkliserikkaid toite (nt kartul, makaronid) ning magusat, siis on võimalus, et maksa glükogeenivarude täitumisel ja nende mitte ärakasutamisel (inimesed on õhtuti vähem aktiivsemad, istuvad televiisori ees jne), paigutatakse ülejääk rasvkoesse kontsentreeritud energeetiliseks varuks ja niimoodi võivad tekkida ülekilod.

Seetõttu sobivad õhtusöögiks enim köögiviljad (salatina, hautisena, vormiroana, vokitoiduna vm), millele võib olla lisatud veidi loomsete valkude allikaid: kana, kala, muna, taist liha, kodujuustu.

Eriti just õhtuti süüakse tihti mitte näljatundest, vaid harjumusest või igavusest. Selle vältimiseks võiks süüa alati ainult köögis – mitte kunagi toas televiisori või arvuti ees või mõne muu tegevuse ajal – ning mõeldes alati sellele, mida süüakse. Söömine tuleks lõpetada enne täiskõhutunde tekkimist. Kui tuntakse, et süüakse igavusest, tuleks otsida omale
asendustegevus, nt minna välja jalutama.

Kui pärast õhtusööki ja enne magamaminemist tekib näljatunne, siis selle kustutamiseks sobivad kõige paremini köögiviljad või taimetee. Ärge ostke omale koju maiustuste tagavarasid ega muid ahvatlusi, mida te õhtuse näljatunde või igavuse peletamiseks kergesti sööma võite hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles