Kümme kuumimat toidutrendi, mis on täiesti vegan!

Triin Sepp
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Veganlus pole kindlasti mingi trend, kuid vegantoitude endi hulgas on trende küll ja veel.
Veganlus pole kindlasti mingi trend, kuid vegantoitude endi hulgas on trende küll ja veel. Foto: Shutterstock

Eelmine aasta oli vegantoidu jaoks väga oluline - taimsete toitude leviku buumi oli näha nii Eestis kui ka välismaal. Samuti tundub, et ka tarbijate isu loomavaba toidu vastu ainult kasvab - turule tuleb igapäevaselt palju veganitele sobivaid tooteid ning avatakse ka toidukohti. 

Aasta 2020 on valmis tooma taimse toidu palju rohkematele taldrikutele, tehes seda võrdselt nii maitsvatel kui ka uuenduslikel viisidel. MTÜ «Loomus» poolt juhitav ning vegantoitu propageeriv tiim «Taimsed valikud» toob teie ette taimsed toidutrendid, mida nende ennustuste kohaselt võite oma taldrikutelt aastal 2020 leida.

1. Lihatrend: taimne kana

Kui 2019 oli veganburgeri aasta, siis uue aasta olulisim trend lihatööstuses on tõenäoliselt just vegankana. Pole vahet, kas eelistad kana praetult, tiibadena või nagitsate kujul, vegankana revolutsioon jõuab ka sinuni. Paljud ülemaailmsed toiduketid (muuhulgas ka kanagigant KFC) juba teevad katesetusi vegankanaga, ent taimseid tibusid leiab ka kodumaalt. Eestis pakuvad selliseid kanaroogi, mis liha ei sisalda, näiteks kohvikud Rohe ja Bopp.

2. Piimatrend: kaer, kaer ja veel kaera

Ei, veganid ei eelda, et me kõik hobusteks hakkame ja kuiva kaera mälume. Ent fakt on see, et kõike seda, mis meie toidulaual on valmistatud lihast või piimast, saab valmistada sama hästi ka kaerast. See teravili oli oma erinevates vormides trendikas ka eelmisel aastal, kuid 2020 tungib ta üha aktiivsemalt meie menüüsse. Kaerapiima on ilmselt paljud juba proovinud, kuid kas teadsid, et kaerast tehakse ka jogurtit, toidukoort, kotlette ning palju muudki. Näiteks on üks huvitav toode rebitud kaer, millest saab valmistada head kreemist suppi.

3. Kiirtoit: sel aastal juustuga

Aastal 2019 võis ilmselt paljudest kiirtoidukohtadest leida juba ühe või paar veganvalikut neile näljastele, kes oma toitumist kriitilisemalt jälgivad. Ilma tegid ka Impossible ning Beyond Meat burgerid, millele tõenäoliselt tuleb ka uusi võistlejaid, kuid selle aasta kiirtoidutäht veganmaailmas on juust. Tarbijad ootavad toitu, mis oleks täielikult vegan, kuid soovivad ikkagi vahel kiirtoitu süüa, seega on oodata veganjuustuburgreid ja pitsat. Veganjuustuburgerit saab juba praegu proovida näiteks Balti jaama Veg Machine'ist ning Toit'sist.

4. Huvitav uustulnuk: veganmuna

Sel aastal vallutab üha enamaid taldrikuid veganalternatiiv munapudrule, paremunale, quiche'ile ning isegi kõvaks keedetud munadele. Väga populaarne on näikteks kikerhernestest tehtud omlett, mida saab Eestis süüa kohvikus Inspiratsioon. Veganmuna pakutakse ka näiteks Telliskivi Rahva Raamatu restorani menüüst.

5. Elevuselooja: veganjuust igas vormis

Ülal sai juba mainitud, et näeme taimset juustu rohkem kiirtoidus, kuid see on kõigest juustumäe pealmine viil. Erinevad väiketootjad valmistavad alternatiive pea kõigile levinumatele juustutoodetele: brie, cheddar, gouda, aga ka määritav kreemjuust, ricotta ning isegi vegan feta on valmis teie juustunoale vastu astuma. Kui poelettide varustamist oodata ei jõua, sea sammud vegan restorani V, mille menüüst leiab juustuvaliku muuhulgas veganfeta, -halloumi ja -juustupallidega.

6. Snäkihoiatus: lehmapiimavaba šokolaad

Kui varem pidid veganid piirduma vaid tumeda šokolaadiga, siis nüüd leiab ka taimseid piimašokolaade kindlasti ökopoodidest kuid ka mõnest suuremast toidupoest. Tehtud on need näiteks riisipiimast ning me eeldame, et uuel aastal võib neid leida juba pea igast poest.

7. Magustoidutrend: veganpagariärid

Veganpagaritooted on muidugi juba praegu laialt saadaval, kuid uuel aastal tuleb neid veelgi juurde. Õnneks on süsivesikud taas moes, sest tulekul on värsked ja krõbedad saiad, croissantid, makroonid ning kõik muu maitsev. Häid taimseid pagaritooteid saab praegu näiteks Tartus Fresko kohvikust ning Tallinnas Rohe kohvikust.

8. Söögikultuuritrend: prantsuse toit

Toidugurmaanidel on tõenäoliselt üsna raske ette kujutada, et ka klassikalistest prantsuse roogadest on võimalik teha vegan versioone kuid paljud kokad on selle trendiga kaasa läinud ning vegan foie gras on juba saadaval New Yorki ja Pariisi restoranides. Küllap leiab see oma tee peagi ka Eestisse.

9. Uueneja: ubadel põhinevad tooted

Oad on vegantoitude koostisosana tavalised, kuid nüüd on need muutunud ka kõrgtehnoloogiliseks. Populaarne Beyond Meat on näiteks hernepõhine ning ettevõte planeerib kasutada oma tulevases tootearenduses ka teisi selliseid kaunviljalisi valguallikaid. Põnevaid ubadel põhinevaid toite saab juba täna proovida näiteks Tallinnas Veg Machine'is ning Pärnus Krooni kohvikus.

10. Köögiviljatrend: roheline on tagasi

Ka köögiviljamaailmas on trendid ning viimastel aastatel on palju elevust tekitanud näiteks lillad köögiviljad ja lillkapsas, mida võis leida saiast, pastast, pitsakoorikutest ja igalt poolt mujalt. Nüüd on aga moes tagasi tuttav roheline ning kõik köögiviljad, mis seda värvi on. 2020 aasta köögiviljalaua keskne kaunistus on ennustuste kohaselt vägev rooskapsas.

MTÜ Loomuse poolt eestveetav «Taimsed valikud» on toitlustusettevõtetele suunatud programm, mille eesmärk on suurendada vegantoidu valikut ja nähtavust Eesti toidukohtades. Programmiga liitumise eeltingimuseks on rikkalik täistaimne menüü, mille puhul kliendil on vegantoidust võimalik saada võrdväärne elamus tavatoidu eelistajaga. Programmiga liitunud söögikohad tunneb ära oranž-rohelise kleebise «Vegansõbralik - vegan friendly» järgi. Tänaseks on programmiga liitunud juba üle 50 söögikoha üle Eesti - Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Kärdlas, Pärnus, Põlvas, Võrus ja isegi Mäekülas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles