4 veidrust, kuidas vagiina haigusele reageerib

Marju Ränk
, Sõbranna.ee toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Haige ei mõtle kindlasti oma tupe seisundi peale. See on tegelilult lausa uskumatu, kui paljud terviseprobleemid end tupe kaudu väljendavad – stressist vedelikupuuduseni, nohust gripi või palavikuni, kirjutab Glamour.

See, kuidas sinu haigestumine tupe seisukorda mõjutab, sõltub järgmisest: sinu kehast, millega oled kokku puutunud ja milliseid ravimeid haiguse peletamiseks võtad.

Siin on levinumad viisid, kuidas haigestumine tupe olekut muudab:

Dehüdratsioon

Iga haigus, mis tekitab organismis vedelikupuudust, mõjutab ka vagiinat. See tähendab, et sa ei pruugi seksi ajal piisavat libedust saavutada, kui tavaliselt.

Suurenenud voolus

Kui põed viiruslikku nakkust, suureneb ka voolus, sest valgeliblesid toodetakse rohkem. Tupe voolus sisaldab hulga valgeid vereliblesid, mis aitavad tupe baktereid tasakaalus hoida.

Dekongestandid, antihistamiinikumid, näiteks Benadryl, ja lima vähendavad ravimid, näiteks guaifenesiin, võivad sinu keha limaskestasid, sealhulgas tupes olevad, kuivatada.

Pärmseente infektsioonid

Antibiootikumid avaldavad samuti mõju. Nad tapavad nakkust põhjustavad bakterid, sealjuures ka terved tupebakterid. Tervete tupebakterite kadu soodustab omakorda bakteriaalse infektsiooni riski. Bakteriaalne probleem võib kesta veel kaua, isegi kui antibiootikumikuur läbitud.

Ebaregulaarne veritsus

Osad naised, kes saavad meditsiinilistel põhjustel steroidide süste, kogevad ebaregulaarset tupeverejooksu.Ebaregulaarse veritsuse korral tuleks kindlasti günekoloogi poole pöörduda.

Hea uudis on see, et kõik mured kaovad, kui oled terveks saanud. Ja kui mured ei möödu, tuleks kindlasti arstiga nõu pidada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles