Miks vihmased päevad muudavad meid laisaks?

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Sügis, vihm, vihmavari.
Sügis, vihm, vihmavari. Foto: Mailiis Ollino

Vihmaste ilmade korral tunneme end tihti frustreerituna ja väsinuna. Ahchealthenews.com selgitab, miks see nii on.

Ärgates on vihm maalinud su aknale mustri ning tuul vuhiseb akna taga. Kardinaid eest tõmmates on su magamistuba tavalisest tumedam ning ahvatleb sind tervet päeva voodis veetma.

See rahustav kombinatsioon muudab sind hommikul eriti uniseks ning saadab sind muutumatu ilma korral terve päeva. 

Miks tegelikult muudavad vihmased päevad meid uniseks?

«Keskkond mõjutab väga suurel määral meie võimet uinuda või ärgata. Kui oleme harjunud magama täielikus pimeduses, võib see olla keeruline, kui ruumis on valgust. Vastupidiselt, kui oleme harjunud ärkama valguses, siis on harjumatu ärgata ilmastikust või aastaaegadest tingitud pimeduses,» selgitab Avocate Christ Medicali unespetsialist dr Darius Loghmanee.

Ta nendib, et valguse või selle puudumisega seotud energiataseme muutusi ei peeta unehäireteks, vaid ilmastikuga seotud sündroomiks ja tõenäoliselt hooajalise emotsioonide muutuse häire osaks. See meeleoluhäire on seotud ilmastikumuutustega ja võib tekitada tunde, nagu oleksite energiast tühjaks pigistatud.

Lisaks muudab vihmase ilmaga kaasnev kõrge õhuniiskus ka õhutemperatuuri kõrgemaks, kui see muidu on. Keha üritab oma temperatuuri reguleerida ning hoida end jahedana, mispärast võite tunda ennast veelgi väsinumana.

On mõned sammud, mida saate teha, et end vihmastel päevadel erksamana tunda. Dr Loghmanee soovitab hoiduda vihmahelirakendustest ärkvel olles, sest tõenäoliselt muudab ka sel puhul vihma heli teid unisemaks.

Samuti soovitab unespetsialist muuta oma kodu neil tuimadel hommikutel võimalikult heledaks. «Pidage kindlasti kinni järjepidevalt oma hommikurutiinist,» ütleb ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles