Rasedusest teatamine – millal, kuidas ja kellele?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Rasedus, olgu oodatud või ootamatu, tõstatab palju küsimusi. Üks on kindlasti, kuidas ja millal peaks teisi lapseootusest teatama. Pampers annab nõu, kuidas vähese stressiga hoida vajalikud pooled informeeritud.

Oled alles rasedusest teada saanud. Nüüd on kaks varianti – sa tahaksid teavitada viivitamatult kõiki või hoopis uudist võimalikult kaua enda teada hoida. Mõlemad soovid on normaalsed – tuleb käituda kõhutunde järgi. Siiski on mõni oluline inimene, kes peaks asjaga kursis olema.

Lapse isa

Enamasti ei suuda naised ära oodata, et saaks uudist lapse isaga jagada. Kas siis selleks, et koos rõõmustada, või selleks, et järgmisi samme kaaluda. Igal juhul tasub lapse isa asjade käiguga kurssi viia ning oma rõõme, muresid ja hirme temaga jagada. Olete mõlemad võrdselt loodud elu eest vastutavad. Ühtlasi võiks mees olla üks esimesi, kui mitte esimene, kes uudisest kuuleb.

Kui otsid õiget moodust selle tegemiseks, siis lähtu teie omavahelisest sünergiast. Kui tegu oli oodatud uudisega, meeldib paljudele naistele meest üllatada positiivse rasedustestiga või hoopis pakkuda talle pisut peamurdmist mõne vihje näol. Kui rasedus oli ootamatu, leia rahulik koht, kus keegi jutuajamist ei sega, ning ole avameelne. Jagage oma rõõme ja hirme. Ehk leiate, et teil on kardetud küsimustele vastused olemas.

Tööandja

Teine põhiline mure rasedatel on sageli, millal tööandjat teavitada. Suuresti sõltub see töö iseloomust ja töötaja-tööandja suhtest. Kui töö iseloom on selline, et on ohuks sündimata beebile või raseduse kulg ei võimalda tööd tavapäraselt edasi teha, peab tööandjat informeerima võimalikult kiiresti. Ämmaemand aitab vormistada kergema töö avaldust või jääda vajadusel haiguslehele. Mõlemal juhul saab tööandja rasedusest teada.

Kui raseduse ja tööga probleeme pole, sõltub ülemuse teavitamine suuresti sellest, kui mugavalt lapseootel töötaja end seda tehes tunneb. Viisakas on teavitada sellise ajavaruga, et tööandja jõuaks leida asendaja sünnitus- ja lapsehoolduspuhkuseks. Üldjuhul hakkab rasedus varem välja paistma. Kõige parem on enda jaoks välja mõelda, millal tunned end piisavalt kindlalt ja mugavalt, et sellest rääkida. Osa naisi eelistab oodata 1. trimestri lõpuni, teised ootavad ära 20. nädala uuringud.

Kõige lihtsam on paluda tööandjalt mõni minut aega ning istuda vestlema. Räägi oma lapseootusest ning jää rahulikuks ja enesekindlaks – sa ei ole teinud midagi valesti ning sul on oma õigused (näiteks jääda sünnituspuhkusele kuni 70 päeva enne tähtaega). Võib juhtuda, et kardad negatiivset reaktsiooni, kuid ülemustel on enamasti uudise üle hea meel. Kui mitte tööalaselt, siis isiklikult kindlasti.

Vanemad ja sõbrad

Kui tegu on esimese lapsega (või oma vanemate jaoks esimese lapselapsega), võib olla soov neile teatada juba rasedustestil kahte triipu nähes. Vanemate ja sõprade puhul sõltub palju sellest, kui lähedane nendega oled. Esimesel trimestril on paraku riskid raseduse katkemisele suuremad ning seetõttu otsustab osa oodata 12. nädalani, eriti kui vanemad on suured muretsejad. Küll aga tead sina oma vanemaid kõige paremini ning siin pole õiget ega vale. Kui soovid esimese asjana pärast positiivset rasedustesti helistada emale, on see arusaadav. Sama kehtib sõprade kohta.

Lapseootus on nii personaalne teema, et sellest teatamine on sinu ja partneri vaba valik. Kui olete otsustanud jagada uudist vaid kõige lähedasematega, on teiste kohus seda austada. Kui soovite juba pilti rasedustestist kogu maailmaga jagada, on teil vabadus rõõmu jagada. Jälgige vaid, et tunneksite end oma otsustes mugavalt.

Copy
Tagasi üles