Uuring kinnitab: keskiga on masendav ja just see on vanus, mil ollakse kõige õnnetum

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Keskiga on masendav. Vähemalt nii kinnitab uus majandusuuring, mis ühtlasi nimetab ka vanuse, mil kogu elamise õudus ja õõv tippu jõuavad.

Darthmouthi kolledži professor David Blanchflower, kes on ühtlasi endine Inglismaa riigipanga töötaja, analüüsis 132 riigist pärit andmeid, et võrrelda vanuse ja heaolu omavahelist suhet, kirjutab Bloomberg. Ta jõudis järeldusele, et U-kujuline «õnnekõver» eksisteerib igas riigis. Kõige madalamasse punkti jõuab kõver arenenud maades vanuses 47,2. Siis on inimesed kõige haavatavamad ning ebakindlamad nii oma finantsolukorra, maailmas valitseva poliitilise olukorra kui ka enda lähedussuhete osas.

«Kõvera trajektoor kehtib riikides, kus mediaanpalk on kõrge ning ka riikides, kus see nii pole,» selgitab Blanchflower. «Samuti riikides, kus inimesed elavad pigem kauem ja riikides, kus mitte.»

Uuring avaldati esmaspäeval ajakirjas National Bureau of Economic Research. Uuring on tähtis eriti praeguses kontekstis, mil pööratakse palju tähelepanu vaimse tervise heaolule, lähenevale finantskriisile ja globaliseerumise tõusule. «Kogukondades, mille vastupanuvõime hävitas [1930ndate] suur majanduslangus, oli eriti raske šokiga haavatavas keskeakriisis olles väheste ressurssidega hakkama saada,» kirjutas Blanchflower teises uuringus, mis samuti esmaspäeval samas ajakirjas avaldati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles