Anorgasmia ehk naised, kes ei saa orgasmi

Marju Ränk
Copy
Foto: Shutterstock

Kas sa pole kunagi suutnud orgasmi saada, hoolimata sellest, et naudid vahekorda ja pingutad piisavalt? Sellele on teaduspärane selgitus, kirjutab Star Daily.

Sa pole selles üksi - ligikaudu 75% naistest ei suuda vahekorras olles orgasmi saada. See tähendab, et nad vajavad lisaks seksile veel eraldi stimuleerimist. 10-15% naistest ei saa orgasmi kunagi. Mõne uuringu kohaselt võib lausa 41% naistest mitte kunagi orgasmi saada.

Võimetus orgasmi saada kannab erinevaid nimetusi: orgasmiline talitushäire, anorgasmia ja naiste orgasmiline häire. Seda seisundit jagatakse kolmeks tüübiks:

1. Üldine anorgasmia - inimene pole saanud, ega saa üheski olukorras orgasmi.
2. Omandatud anorgasmia - inimene on suutnud orgasmi saada, aga enam ei õnnestu
3. Situatsiooni anorgasmia - inimene  on saanud orgasmi ainult teatud olukordades (näiteks masturbeerimine), kuid mitte teistes (seksides) tegevustes. 

Füüsilised näitajad: vanus, günekoloogilised probleemid, ravimid, elustiili valik (liigjoomine või suitsetamine) ja teatud haigused (diabeet ja Parkinsoni tõbi). 

Anorgasmia psühholoogilised põhjused: minevikutrauma (väärkohtlemine - eriti seksuaalne väärkohtlemine), enesehinnanguga seotud probleemid, vaimse tervise probleemid (stress, ärevus, depressioon), suhteprobleemid ja emotsioonid, mis on seksimisega seotud.

Kui kahtlustad, et ka sinul võib olla anorgasmia, tasub oma murest perearsti või  günekoloogiga vestelda. Teraapia, ravimid või elustiili muudatused on tänasel päeval mitmete naiste elusid muutnud. Oluline on professionaalide nõuandeid järgida ja võimalikult lõõgastunud olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles