5 viisi enda eest hoolitsemiseks, kui partneriga tülis oled

Triin Sepp
Copy
Partneriga tülis olles või peale seda on väga kerge sattuda negatiivsetesse mõttemustritesse.
Partneriga tülis olles või peale seda on väga kerge sattuda negatiivsetesse mõttemustritesse. Foto: Shutterstock

Suhtes iseenda vajaduste eest hoolitsemine on oluline igal ajal, kuid eriti tähtsaks muutub see siis, kui partneriga parasjagu tülis olete. Siiski on mõned eriti head meetodid endale tähelepanu pööramiseks, mis tulevad kasuks ka tüli lahendamisel.

Partneriga tülitsemine toob esile kõiksuguseid negatiivseid, kuid täiesti normaalseid emotsioone. Võid tunda end kurvana või ärevana, et te asju samamoodi ei näe. Võid olla vihane asjade pärast, mida kaaslane ütles. Võid tunda end süüdi omaenda käitumise pärast või tunda häbi asjade pärast, mida ütlesid või tegid. Võid olla haavunud, et partner ei ole situatsioonile reageerinud nii, nagu sina ootasid või lootsid. Nende keeruliste emotsioonide laviiniga tegeledes on aga ääretult oluline, et sa ka enda eest hoolt kannaksid. Üks keerulisemaid asju, millega tüli puhul leppida, on see, et sa ei saa alati tulemust kontrollida. Ainus asi, mille üle sul kontroll on, oled sina ise ning enese eest hoolitsemine aitab sul kergemini tunnetega toime tulla, edasi liikuda ning ka ennast rahustada, kui tunded üle pea keevad, vahendab Elite Daily.

Proovi oma tunnetest kirjutada

Mõnikord on kõige parem meetod oma tunnetega maadlemiseks nad paberile väänata. Seega otsi välja paberpäevik või blogi ning hakka kirjutama. Pole vahet, kas tegemist on otsese sündmuste kirjeldusega asjade kohta, mis sind su suhtes frustreerivad, tülitsemise ajal tekkivatest tunnetest rääkiva luuletusega või hoopis otseselt partnerile pühendatud kirjaga muutuste kohta, mida soovid tema käitumises näha, igal juhul tunned end peale kirjatüki valmimist paremini. Eriti kasulik on see meetod siis, kui tunned et sinu ja partneri tülides kipuvad ikka ja jälle esile tulema mingisugused vanad teemad, sest kirjapaneku tarbeks asjasse süvenedes korrastad ka enda mõtteid antud teemal ning võid jõuda tüliõunte juurpõhjusteni, mis tüli ajal tundelaviinis märkamatuks jääda võisid.

Ütle endale omaette mõni jaatav lause

Partneriga tülitsemine ei mõju sinu mentaalsele tervisele hästi. On väga kerge mõtted oma peas üle igasuguse vindi keerata ning jõuda "kõige hullem stsenaarium" versioonide juurde. Õnneks on võimalik nii ennast kui oma perspektiivi tasakaalustada, kui kordad endale oma peas mõnd jaatavat lauset. Proovi leida mantra, mis sind julgustaks, tee sügav hingetõmme ning jäta meelde vanasõna: "Ka see möödub."

Siin on mõned soovitused positiivsetest lausetest, mida omaette korrutada:

"Ma olen armastatud, olenemata olukorrast."

"Mul on õigus oma tunnetele."

"Tülid mööduvad, kuid armastus kestab edasi."

"Ma lepin nii enda kui oma partneri vigadega."

"Ma armastan mööndusteta."

"Ma kohtlen oma partnerit nii nagu ma soovi, et mind koheldakse."

"Ma kuulan avatud kõrvade ja südamega."

"Jõud vanade haavade ravimiseks on minu sees olemas."

Väljenda oma tänulikkust iga päev

Kui oled parajasti kaaslasega tülis, on väga kerge keskenduda kõigile asjadele, mis su elus valesti on. Proovi negatiivsuse asemel väljendada hoopis tänulikkust kõige eest, mis su elus hästi ning õigesti on, nõnda on sul palju vähem mõtteruumi halvale keskendumiseks.

Hea viis selle tegemiseks on näiteks igal hommikul või õhtul kirjutada nimekiri asjadest, mille üle sa oma elus tänulik oled. Need ei pea tingimata puudutama su partnerit, sest mõistlik on leida oma elus ka neid häid asju, mis pole otseselt seotud suhtes olemisega. Sellest hoolimata on kindlasti vähemalt mõni hea asi, mida kaaslane su ellu toob. See on ühtlasi lihtne viis endale meelde tuletada, et partnerlus toob su ellu ka palju meeldivat, olenemata sellest, et hetkel tülitsete.

Loe midagi ennastunustavat

Ära kunagi alahinda mõtete kõrvale juhtimise jõudu, kui sul parajasti keeruline aeg on. Pole vahet, kas naudid ilukirjandust, õpetlikke teatmeteoseid, moeajakirju või isiklikke blogipostitusi internetis - lugemine on tegevus, mis haarab endasse ning viib su mõtted sinu enda probleemidelt kaugele eemale. Eriti kasulik on see siis, kui kipud oma negatiivsete mõttemustritega aina sügavamale oma pähe kaduma. Seega proovi näiteks lõunapausi ajal või peale tööpäeva lõppu leida endale vaikne nurgake, kus saaksid täielikult keskenduda oma meelislugemismaterjalile ning luba endale väike mentaalne puhkepaus oma suhteprobleemidest.

Tee sotsiaalmeediast paus

Kui oled parasjagu taastumas suhtetülist, võib sotsiaalmeedia su enesetunde väga kiiresti murust madalamaks tõmmata. Kerides läbi kõiki neid hoolikalt toimetatud postitusi ning tagasihoidlikke hooplemisi on ainult loomulik, et hakkad oma elu teiste omadega võrdlema ning kui asjad sinu hoovil pole hetkel just kõige paremad, siis on see otsetee veel negatiivsemate mõteteni. Palun tuleta endale meelde, et kellegi Instagram või Facebook näitab sulle vaid väikest viilu tema tegelikust elust ning see, et inimene ei kajasta oma ajajoonel tülisid kallimaga, ei tähenda, et tal neid ei ole.

Enese eest hoolitsemiseks võid proovida ka sotsiaalmeediapaastu. Proovi nädalaks või kasvõi paariks päevaks ennast internetist välja lülitada ning võid üllatuda, kui positiivselt see sinu emotsionaalsele ning mentaalsele tervisele mõjub, eriti, kui töötad parasjagu oma suhte parandamise nimel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles