Igapäevane munasöömine võib su tervise ohtu panna

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Muna on mõnus hommikusöök paljudel erinevatel viisidel valmistatuna. Tuleb aga välja, et see valgurikas söök pole sugugi ohutu.

Massachussetts Lowelli ülikooli toitumiseksperdid jälgisid 30 000 inimese elustiiliharjumusi 31 aasta jooksul. Uuringust selgus, et südamehaiguste ja isegi surma risk kasvab koos söödud munade arvuga – põhjuseks on kolesterool.

Uuringu kaasautor Katherine Tuckeri sõnul on tegemist kõneka andmestikuga. «Isegi inimestel, kel oli tervislik elustiil, oli püsiv kahjulik seos rohkemate söödud munade ja kolesterooli vahel,» vahendab väljaanne CoverMedia.

Päevas on soovituslik tarbida vähem kui 300 mg kolesterooli. Ühes suures munas on aga ligi 200 mg kolesterooli – umbes sama palju kui 200grammises steigis.

Dr Tucker rõhutab, et võti on mõõdukus. «Nädalas mitu muna süüa on mõistlik,» ütleb ta, lisades, et munades on luustikule ja silmatervisele kasulikke aineid. «Aga ma soovitan inimestel vältida kolmemunaomleti igapäevast söömist. Toitumine peab olema tasakaalus ja mõõdukas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles