30 asja, millele suhte esimese 100 päeva jooksul tähelepanu pöörata

Dagmar Lamp
, Elu24 peatoimetaja asetäitja
Copy
Foto: Shutterstock

Üldiselt on võimalik suhte esimese saja päeva jooksul aru saada, kas sa oled koos õige inimesega. On palju varajasi ohumärke, millele võid jälile saada – mõned neist on tagasihoidlikumad, teised mitte.

Neid ohumärke tähele pannes saad vältida palju stressi, ärevust, pea- ja südamevalu ning pealegi ei raiska sa aega inimese peale, kes pole õige. Et aidata otsustada, kas peaksid selles suhtes edasi liikuma, esita endale suhte esimese saja päeva jooksul järgmised küsimused, õpetab Espresso.

  1. Kas sa usaldad oma partnerit? Usaldus on suhte üks alustalasid ja ilma selleta ei saa luua tõelist intiimsust.
  2. Kas ta meeldib sulle rohkem kui sina talle? Risk haiget saada on alati olemas, aga risk on palju suurem, kui teine inimene sinu tundeid ei jaga.
  3. Kas ta näitab välja austust? Respekt on suhtes väga oluline ja kui see puudub, on väga raske tehtud kahju heastada. Elutervetes suhetes räägivad inimesed omavahel nõnda, et nad ei pisenda, mõnita ega õõnesta teist inimest.
  4. Kas sa oled suhtes rahul? Rahulolutunne tähendab, et sa saad partnerilt selle, mida vajad, ja seda kõigis suhte valdkondades – seksi mõttes, finantsiliselt, emotsionaalse intiimsuse mõttes ja kommunikatsiooni osas. Kui oled eelmises suhtes end rohkem rahul tundnud või suudad kergelt ette kujutada, et võiksid olla rohkem rahul, siis on aeg partneriga rääkida.
  5. Kas te näitate välja, et hindate üksteist? See on asi, mis mille puudumine koguneb ajaga ja muutub negatiivsuseks. Kui suhtes on tänulikkus, teeb see meid aga õnnelikumaks.
  6. Kas suhtes on vägivalda või manipuleerimist? Parim suhe on vägivalla- ja manipulatsioonivaba. Kahjuks lepivad liiga paljud inimesed suhtega, kus esineb emotsionaalset, psühholoogilist, seksuaalset või füüsilist vägivalda. Terves suhtes ei esine neid asju kunagi ja seda varianti ei maksa isegi kaaluda.
  7. Kas temas on põlgust? Konfliktid on normaalsed ja neid tuleb ette, aga kui su partneril on raskusi andestamise ja edasiliikumisega, ta hoiab kinni vanadest tülidest ja põlgusest, siis kannatab teie suhte tervis.
  8. Kas teil on sarnased huvid? Meid tõmbab kõik võõras, eksootiline, meist erinev, aga samal ajal ka kõik tuttav. Te ei pea jagama kõike, kuid on raske teineteise seltskonda nautida, kui teid ei huvita samad asjad.
  9. Kas te austate teineteise erinevusi ja väärtushinnanguid? Kui sa oled tugevalt oma partneri vaadete, väärtushinnangute, huvide ja elustiiliga opositsioonis, siis on tõenäoliselt raske suhet hoida. Terves suhtes annavad partnerid teineteisele ruumi elada ka enda elu.
  10. Kas teil on eluterve kommunikatsioon? Paljud ei suuda ausalt ja austavalt suhelda, eriti rasketel teemadel. Ehk püüad sa rahu hoida ja konfrontatsiooni vältida või siis tunned, et sind rünnatakse ja asud end kaitsma? Kui teie suhtes puudub eluterve kommunikatsioon, siis peate mõlemad selle kallal vaeva nägema, et olukord muutuks.
  11. Kas su suhe mõjutab su muid eluaspekte negatiivselt? Eluterve suhe täiustab su elu ja mahub sellesse, mitte ei tee su elule liiga. Mõnikord muutuvad suhted teiste eluaspektide ees prioriteediks või siis väsitavad psühholoogiliselt, nii et sa ei suuda funktsioneerida. Kui su suhe takistab sul õitsemast teistel aladel – karjääris, sõprussuhetes, peresuhetes – on see tõsine ohumärk.
  12. Kas sa tunned, et sa pole sina ise? See on veel üks kindel märk, et suhe pole õige. Ehk püüad sa olla keegi teine, et partnerit rahuldada, või siis ignoreerid sa tundeid ja väärtusi, mis partneri omadega ei ühti. Või on suhe muutunud koormaks ja sa ei ole enam tavaline rõõmus sina. Mis iganes on põhjuseks, endaga ühenduse kaotamine on ohumärk.
  13. Kas teie suhtes on vastastikkus? Sa oled ilmselt kursis, et suhted on andmine ja võtmine. See tähendab, et mõlemad partnerid peaksid vastastikku andma ja võtma. Kui teine pool ei tunne vajadust võrdsuse järele, peaksid sa olema ettevaatlik. Näiteks räägid sa endast tundlikke asju ja tema on kinnine; või siis reisid sa pika maa kohtumiseks, aga tema ei tee kunagi sama jne.
  14. Oled sa sageli ärritunud? Kui suhe ajab sind endast välja, on see kindel märk, et asi pole õige. Suhe peaks sind kõrgustesse tõstma, mitte mutta vedama.
  15. Olete te teineteisega kannatlikud? Meil kõigil on halbu päevi, kui oleme ärritunud ja väsinud. Aga kui te ei suuda üksteisega kunagi kannatlikud olla, loob see põlguse dünaamika.
  16. Kas sulle tundub, et sul on midagi viga? On kerge lasta teise kriitikal meid mõjutada, eriti kui oled temasse emotsionaalselt investeerinud. Aga partner ei tohiks panna tundma sind ebakindlana, kaotama enesekindlust või sind endas kahtlema.
  17. Kas sul on partneriga peamiselt positiivsed või negatiivsed vestlused? Suhe, kus konflikte jagub ja positiivseid hetki pole eriti palju, ei jää tavaliselt püsima.
  18. Kas su vaimne tervis on suhte käigus alla käinud? Halval suhtel on su vaimsele tervisele negatiivne mõju. Otsi kindlasti abi!
  19. Kas oled elu suhtes lootuse kaotanud? Suhtes peaksid olema elevuses kõige selle üle, mida elu veel toob. Ideaalis ärkad sa hommikul üles ja oled valmis maailma vallutama. Kui sa aga oled pidevalt õnnetu, võib see olla märk, et suhe on vale.
  20. Kas hellitusi jagub piisavalt? Hellitused on armastuse üks keeli. Väikesed füüsilised žestid, mis näitavad kiindumust – kallistused, suudlused, lohutav puudutus – on inimeste jaoks väga olulised. Pole olemas kindlat hulka hellitusi, kuid neid peaks jaguma piisavalt, et su vajadusi rahuldada.
  21. Kas sulle tundub, et sind kontrollitakse? Eluterves suhtes julgustab kaaslane sind sõprade ja perega aega veetma ja kohe kindlasti ei takista sind selles ega tee armukadedusstseene. Kontrolliv käitumine on üks suur ohumärk.
  22. Kas te olete üksteisega avatud ja ausad? Tervislikus suhtes on partnerid üksteisega avatud ja ausad, oma emotsioonide ja elude osas läbipaistvad, ei varja oma minevikku ega karda hukkamõistu.
  23. Kas su partner käitub lapsikult? Partner peaks olema sinuga võrdne, mitte sinu laps. Kahjuks on inimesi, kel on raskusi lihtsate asjadega hakkama saada. Nad ei oska enda eest hoolitseda, ei saa rahaga hakkama, ei suuda tööd hoida, ei oska tulevikuks plaane teha.
  24. Kas suhe tekitab sinus ärevust ja ebakindlust? Kui see on nii, oled sa ilmselt teie tuleviku osas ebakindel. Selmet nautida hetki ja luua ühiseid mälestusi, vajad sa pidevat kinnitust, et tunda end kindlamini – või siis näed sa hullult vaeva, et suhet kindlustada, tema aga ei panusta sugugi nii palju.
  25. Kas te mõlemad olete paindlikud ja kompromissialtid? Tervislikus suhtes on mõlemad partnerid valmis vajadusel muutustega kohanema. Nad saavad aru, mis neile mõlemale oluline on ja oskavad prioritiseerida. Kuid kui vaid üks partner on selleks valmis, on asi halb.
  26. Kas teil on ruumi kasvada nii paarina kui ka individuaalselt? Ajaga inimesed muutuvad. Muutuvad eesmärgid, huvid, hirmud – ning selleks on vaja ruumi ja partneri toetust. Kui su partner ei toeta sind, ei saa areneda ei sina ega teie suhe.
  27. Kas sa tunned end partneri mineviku osas mugavalt? Kui su partner on mineviku osas salalik või sellest rääkimine tekitab sinus ebamugavust, ära ignoreeri seda tunnet. On oluline läbi rääkida kõik kahtlased või ebaseaduslikud juhtumid. Partneri minevik ei peaks teie suhet rikkuma, kui ta on teinud samme, et oma minevikuvigu korvata ja tegeleb pidevalt enda parandamisega.
  28. Kas te lahendate konflikte tervislikult? Konfliktide puhul räägitakse need eluterves suhtes läbi austuse, empaatia ja mõistmisega. Partnerid väljendavad oma emotsioone ja töötavad need läbi, kui need tõusevad, ega peida oma emotsioone, et jätta mulje täiuslikkusest.
  29. Kas su partneril on lahendamata suhteid minevikust? On normaalne, et mingil hetkel tulevad eksid vestluses teemaks, aga ole ettevaatlik, kui paistab, et su partner pole oma eksist üle saanud või on tal pere ja sõpradega lahendamata probleeme. Kui inimene ei suuda hinnata, miks suhted on viltu läinud või pidevalt süüdistab probleemides teist poolt, siis võid olla päris kindel, et sama juhtub teie suhtes.
  30. Kas te olete siiralt teineteisest huvitatud ja tunnete tõmmet? Siiras huvi tähendab seda, et te päriselt huvitute ja hoolite teineteisest, ning olete koos, kuna teil on tõmme – mitte ei ole koos kohustusest. Kui sind tõmbab vaid tema välimus ja mitte ta ise, siis kaotab suhe oma võlu, kui mesinädalate periood läbi saab.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles