Kuidas valida õiget soola?

Elis Vaiksaar
Copy
Sool
Sool Foto: Shutterstock

Sool on enim levinud koostisosa kogu maailmas. Seda leidub kõikjal – magusas, soolases, lihatoitudes ja köögiviljades ning seepärast on eriti oluline, et teaksid täpselt, millist soola millistes toitudes kasutada.

«Sool on kõige olulisem koostisosa toidu valmistamisel ja kõige mõjuvõimsam vahend parandada toidu maitset,» sõnas Mark Bitterman oma raamatus «Salted». Seega, pole ime, kui valite sahvrist või poeriiulilt õiget soola kauem kui mingit muud koostisosa. Tutvustame, milliseid soolasid täpsemalt erinevates toitudes kasutada.

Alustame soolatüüpidest

Enamasti kasutatakse kodus kokates nelja tüüpi soolasid: lauasool, kosheri sool, meresool ja gurmeesool.

Sattusid segadusse?

Hea uudis on see, et kõik need soolad on põhimõtteliselt identsed – soola ja naatriumkloriidi sisalduse poolest. Erinevused sõltuvad sellest, kuidas need on valmistatud, kui suur on kristallide läbipaistvus, tera paksus ning kui tugev on maitse.

Söögisool – enim kasutatav «peensool». Peene tekstuuriga granuleeritud sool, mis koosneb väikestest kuubikutest. Kas teadsid, et söögisoolas peitub paakumisvastane aine, mis hoiab ära soolakristallide kokkukleepumise?

Koššeri sool – on saanud oma nime selle järgi, et seda kasutatakse koorimisprotsessis (või vere eemaldamiseks lihast) kooskõlas juudi toitumisalaste seadustega. Sool koosneb suurematest kristallidest ning ei sisalda joodi. Samas on see ka madalama naatriumisisaldusega kui enamik levinud soolasid.

Meresool – küllaltki palju kasutatav sool, mis on oma tekstuuri poolest suuremate ja väiksemate kristallidega. Sool võib sageli sisaldada ka mineraale, mis annavad kibeda maitse.

Soovitatavalt lisa jämeda ja keskmise jahvatusega meresoola keevasse vette näiteks juurviljade, pasta ja riisi keetmisel; konserveerimisel ja kala soolamisel. Peen meresool sobib rohkem valmistoidus kasutamiseks ning serveerimisel lauas.

NB! Kui sa ei soovi oma toitu üle soolata, siis võid meresoola toidu valmistamisel küll kasutada, aga oluliselt väiksemas koguses kui tavalist soola.

Gurmeesool – sageli erilise päritoluga, mis lisab toidule värvi ning hääle. Gurmeesoola lisa alles siis, kui tunned, et pärast maitsestamist on see miski toidust veel puudu. Puista soola õrnalt sõrmede vahel toidule serveerimisel ning naudi!

«Kõik soolad maitsevad ühtmoodi, välja arvatud siis, kui need on lisatud toidule. Eksootiliseks muudab selle mõte, kuidas soolad on valmistatud,» sõnas McGee.

«See on väga oluline, kuidas sool on saadud. 90 protsenti soolagraanulitest sõelutakse üldjuhul välja ajal, mil 95 protsenti soolahelvestest kleepuvad soolakristallide külge, mis tagab nende kiirema lahustumisvõime,» sõnas Shirley Corriher raamatus «BakeWise». 

See on ka väga tähtis tegur soolade maitsete tugevusest rääkides. Näiteks meresool, koššeri sool ning söögisool maitsevad just sel põhjusel palju tugevamalt kui gurmeesool.

Paljude toiduspetsialistide arvates on kõige parem sool köögis just koššeri sool maitse tugevuse ja puhtuse pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles