Naised hindavad oma tervist kehvemaks kui mehed

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hispaanias koostatud uuring väitis, et naised kurdavad oma tervise üle rohkem, sest neil esineb sagedamini kroonilisi tervisehädasid. Portaal livescience.com vahendas, et see on vastukaaluks varasemale teooriale, mille järgi tuli naiste kehv hinnang oma tervisele soovist rohkem hädaldada.

Uuringu autor Davide Malmusi selgitas, et üldiselt on arvatud, et naised liialdavad oma terviseprobleemidest rääkides, tunnistavad rohkem haigeksolemist või märkavad meestest paremini haiguste sümptomeid.

Teadlased kogusid andmeid enam kui 29 000 inimese kohta, kes olid vanemad kui 16 aastat. Inimestelt küsiti, et kuidas nad end viimase aasta jooksul on tundnud ning kuidas on tervis mõjutanud nende elu.

38,8 protsenti naistest vastas, et nende tervis oli kas halb või väga halb ning 25,7 protsenti vastanutest väitis, et kroonilised piirangud takistasid nende aktiivsust.

Meestest kurtsid vaid 27 protsenti halba tervist ja selle piirangutest aktiivsele elule teatas 19, 3 protsenti meessoost vastanutest.

Kui aga teadlased kõrvutasid inimeste enda antud tervisehinnangu arstide poolt kinnitatud diagnoosidega, kadus sugudevaheline erinevus. Naised ja mehed tunnistasid oma haigusi samal määral.

Samades tingimustes olevate haigete seas hindasid aga naised oma olukorda kehvemaks. Teadlaste sõnul toetab see uurimus arvamust, et naiste hinnang enda tervise kohta kajastab põhilisi kroonilisi terviseprobleeme.

Uuring ei põhjendanud aga, miks naised kroonilisi haigusi rohkem põevad. Kõige enam esines naiste tervisehädade hulgas artriiti, vaimseid häireid, kaela-, pea- ja seljavalu.

Davide Malmusi pidas põhjuseks bioloogiliste ja sotsiaalsete faktorite segu. Naised elavad küll meestest kauem, kuid paljudes riikides on märgatud sugudevahelise erinevuse vähenemist. Meeste tervis on hakanud paranema, kuid naiste oma mitte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles