Faktid kaalukirurgiast. Müüdid ja tegelikkus.

Copy
Foto: THE HEALTH CLINIC OÜ

Bariaatriline kirurgia on kõige tõhusam viis kaalu kaotamiseks. Enamik inimesi, kes on otsustanud kaalukirurgia kasuks mitte ainult ei rõõmusta oma valiku üle, vaid kahetsevad, et nad seda kümme aastat varem teinud ei ole. 

Uuringuid bariaatrilise kirurgia ehk kaalukirurgia ehk maovähendusoperatsioonide, nende mõju ja tulemuste kohta on tehtud hulgaliselt ning tulemused kõnetavad väga tugevatest plussidest. Kõige hämmastavam on mitte üksnes võimalus kaotada esimese pooleteise aastaga pea pool kehakaalust, vaid tõik, et kaalukirurgia mõjul saab tagasi pöörata mitmeid haigusi ja vaevusi, mis raske ülekaaluga kaasnevad.

Usutledes ükskõik millist bariaatriale spetsialiseerunud kirurgi, ei kohta nad just tihti patsienti, kes ei soovitaks kaalukirurgiat tuginedes oma kogemusele. Muidugimõista kulgeb bariaatriateekond ühtedel lihtsamini kui teistel, kuid inimesed, kes järgivad kirurgi ja toitumisnõustaja juhiseid ning on vastutustundlikud oma järelhoolitsuses näevad 100% juhtudest tulemusi mis on püsivad ning mis ei kajastu mitte ainult välimuses, vaid ka enesetundes ning mentaliteedis. Enamik inimesi, kes otsustavad bariaatria ja kaalukirurgia kasuks on ebaõnnestunud kaalu kaotada aastaid läbi dieetide ning treeningu. Ebaõnnestumine aga ei ole alati tingitud vähesest tahtejõust, vaid kehamälust. Sageli on  inimesed suutnud kaotada kümneid kilosid, kuid paraku kogunes kaal, mille kaotamiseks kulus vahel aastaid, sageli tagasi mõne kuuga. Kui keha on pikaaegselt olnud olulises ülekaalus, hakkab organism kaalukaotuse vastu võitlema metabolismi aeglustamisega. Kaalukirurgiaga on võimalik piltlikult öeldes teha organismile reset, taaskäivitus ning saada mööda sellest antud juhul kahjulikust kehamälust, sest bariaatriapatsientidel ei ole täheldatud kirjeldatud metabolismi iseeneslikku aeglustumist. Operatsiooniga tehtavate muudatuste mõju on suurem ning kaalukaotus saab edukalt kulgeda.

Uuring (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26638116), mis käsitles bariaatriapatsiente 5 kuni 25 aastat pärast kaalukirurgiaprotseduuri, tuvastas märkimisväärseid kauakestvaid hüvesid patsientide tervisele ja heaolule. Võrreldes ülekaalus inimestega kes ei olnud läbinud kaalukirurgiaprotseduuri, olid bariaatriapatsientide füüsiline, emotsiaalne ja sotsiaalne elu ja tervis oluliselt paremas olukorras. Bariaatriaprotseduuri läbinud inimesed ise hindasid ennast tervislikumaks ning neil oli oluliselt vähem probleeme liikuvusega, valusid ja raskusi igapäevategevustes ning sotsiaalses sfääris. Samuti esines neil inimestel vähem ärevushäireid ja depressiooni. Üldiselt joonistus sellest uuringust välja selge kooskõla bariaatria ning parema elukvaliteedi vahel.

Võrdväärselt oluline on bariaatria otsene positiivne mõju tervisele – veresuhkru, vererõhu ning lipiidide taseme normaliseerumine, samuti ka uneapnoe vähenemine või kadumine. Maost möödajuhtiva operatsiooni (bypass operatsioon) puhul on täheldatud ka tüüp-2 diabeedi pea alati remissiiooni viimist, mis aeglustab ja ennetab diabeedi eluohtlikuks muutumist veresoonkonnale ja südamele.

Isegi neil vähestel patsientidel, kelle kaalukirurgiajärgne kaalukaotus ei ole nii muljetavaldav kui teistel, on metabolism operatsioonijärgselt oluliselt parem. Tõestust sellele leiab Cleveland Clinic’u uuringust (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808286/pdf/dia.2015.0064.pdf), milles selgus et inimesed kes kaotasid isegi ainult 5% kuni 10% oma kehakaalust, langetasid oma veresuhkru kõikumisi ning südameveresoonkonna ja südamehaiguste riski märkimisväärselt.

Veelgi muljetavaldavam on tulemus uuringust (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25562267), mis viidi läbi 10 000 olulises ülekaalus inimese peal, neist 2500-le teostati bariaatriline operatsioon. Sellest selgus, et inimesed, kes olid otsustanud bariaatria kasuks elasid kauem. 10-aastase perioodi peale oli kaalukirurgia kasuks otsustanud inimeste suremusrisk pea 2 korda väiksem kui neil, kes elasid endiselt ülekaalulisena.

Oluline on ka kummutada väärarusaama, mille kohaselt enamik inimesi võtavad protseduurile järgnevatel aastatel kehakaalus uuesti märkimisväärselt juurde. Pikaaegne uurimus (https://jamanetwork.com/journals/jamasurgery/fullarticle/2546331#Introduction) mis jälgis 1787 inimest, kes olid bariaatria kasuks otsustanud, tuvastas et pelgalt 3,4% inimestest võttis kümne aasta jooksul juurde ning isegi nemad ei ületanud 5% ülekaalust mis neil operatsiooni eelselt oli. Kümne aasta tulemusi uurides selgus et:

70% patsientidest olid kümme aastat hiljem kaotanud enam kui 20% oma algsest kaalust ning 40% enam kui 30% (v.a. 3,4% kes olid kaotanud vähem).

Enda sobivust bariaatriaprotseduurile saab testida SIIN.

The Health Clinic on tervishoiuteenuste vahendaja. Adams Kirurgia Grupp OÜ, tegevusluba L02688. KT Kliinik OÜ, tegevusluba L02008.

Copy
Tagasi üles