Raamatu «Hingele pai» autor Merit Raju õpetab vaimsust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval on populaarne olla vaimne. Kõik räägivad enesearmastusest, aga kuidas sellega siis tegelikult algust teha? Joogaõpetaja ja eneseabiraamatute «Hingele pai» ja «Leia oma tee» autor Merit Raju jagab soovitusi portaalis Alkeemia.ee.

Kuigi Merit tegeleb isegi veel enesearmastuse teemaga, siis soovitab ta alustada enda tundmaõppimisest ja n-ö teadlikkuse arendamisest. Teadlikkus on tema hinnangul tunne, nagu oleks sul kogu aeg keegi kõrval sind jälgimas.

Esimese sammuna tuleks hakata märkama füüsilise keha aistinguid ja vajadusi. «Päeva jooksul võiks mitu korda jälgida, kust keha sulle märku annab mingi pinge, surina, külmatunde või isegi valuga.»

Järgmiseks võiks proovida märgata oma hingamist ning teha päevas mõned korrad teadliku hingamise harjutusi ehk mõne minuti jooksul ise otsustada hingata aeglaselt ja kogu kopsumahuga. Alles siis saab Meriti sõnul edasi liikuda oma emotsioonide märkamise ja mõtte jälgimise juurde.

Edasijõudnutele sobib teadlikkuse arendamine olukordades, kus on meil tavaliselt väga keeruline, kui mitte võimatu rakendada oma teadvust: näiteks teadlik magamajäämine ja unenägemine on üks osa sellest.

«Kui tahad teada, kuidas see sul õnnestuks, püüa enne magamajäämist kujutada ette, et su ees ripub köis ja sel hetkel, kui sa magama jääd, nii-öelda ära vajud, siis haara mõttes köiest kinni. Teadlik unenägemine sisaldab peategelase aktiivseid valikuid unenäos ning oskust märgata unenäo sõnumeid.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles