Nipid, mis aitavad tõsta energiataset

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õues on pime ja külm, päevavalgust on praegusel aastaajal ilmselgelt liiga vähe. Energiat jääb aina vähemaks ning roidumus on peal? Loe neid blackdoctor.com nippe, kuidas enda energiataset tõsta.

1.Ärkamine

Ära maga sisse
Tõuse iga päev samal ajal ja mine duši alla

Iga päev samal ajal üles tõusmine aitab su kehal hoida ööpäevaringset rütmi. Hommikuti tasub esimese asjana kardinad eest tõmmata või tuled põlema panna, sest kehal on kergem ärgata kui on valge. Valguse puudumisel tahab keha iga päev magada 12 minutit kauem.

«See tähendab, et su keha proovib lükata magamaminekuaega ka hilisemaks,» ütles Rensselaeri polütehnilise Instituudi valguseuuringute keskuse programmidirektor ja psühholoogiadoktor Mariana Figueiro. «Kui lähed hiljem magama, aga üles pead ärkama ikka samal ajal, siis oled palju rohkem väsinud!»

Et sul oleks kergem hommikuti üles saada, proovi igal õhtul samal ajal magama minna ja hommikuti üles ärgata, isegi nädalavahetustel. Kui kliima ei paku hommikuti piisavalt päikest, siis lülita lambid sisse, valgus töötab keha puhul ühtemoodi.

2. Söömine

Ära söö liiga palju süsivesikuid
Söö rohkem valke

Süsivesikud võivad anda sulle kiiret energiat, kuid liigsel manustamisel võivad mõjuda hoopis vastupidiselt. Illinoisi ülikooli toitumisekspertide uurimistöö kohaselt tundsid oma menüüs süsivesikute hulka vähendanud ja valkude hulka suurendanud inimesed end energilisemana.

Ära tarbi päevas üle 150 grammi süsivesikuid.

3. Kohvi joomine

Ära joo mitu tassi kohvi hommikuti esimese asjana
Hoia üks tass kohvi hoopis pärastlõunaks

Su keha ei vaja hommikuti kohvi. Kofeiini toime on blokeerida ajus toodetavat uniseks tegevat ainet, mille tase kasvab päeva jooksul. Ajus toodetava uinuti kõrghetk on pärastlõunal, mil kohv tõepoolest aitab unest jagu saada.

Hommikuti pole sul kohvi vaja, ütles Rushi ülikooli meditsiinikeskuse unehäirete ja uuringuteosakonna direktor James K. Wyatt. «Tassi või poole kohvi joomine pärastlõunal toob teile energia tagasi!» ütles ta.

4. Toitumine

Ära näksi pidevalt
Söö korralikult iga päev samal ajal

Keha toitumisvajadused on seotud su päevase rütmiga – millal ärkasid, millal plaanid magama minna, mis ajal on sul kõige rohkem energiat vaja. «Keha teeb väsinuks ja loiuks see, kui ta ootas hommikusööki kell 7 ja lõunasööki kell 12, kuid sa jätsid mõlemad vahele,» ütles Layman. «Kaootiline söömine viib suurema näljatunde ning ülesöömiseni!»

Kui sul on hommikuti kiire ja sul pole aega süüa teha, siis valmista hommikusöök juba õhtul. Samuti võid õhtul järgmise päeva lõunasöögikarbi valmis panna, et ei peaks hommikul sellele aega raiskama. Nädalavahetuseti, mil veedad rohkem aega kodus, võid aja kokkuhoiu mõttes teha ühe suurema koguse toitu, mida saad mitu korda soojendada.

5. Stressi maandamine

Ära mediteeri ainult ühe korra 20 minutit
Mediteeri lühemalt, kuid sagedamini

«Isegi kolmeminutiline meditatsioon võib vähendada stressihormoonide taset,» ütles Kalifornia ülikooli psühhiaater ja raamatu «Positiivne energia» autor Judith Orloff.

Mediteerimiseks otsi endale vaikne koht, kus keegi sind ei sega. «Rahvarohkes büroos võib selleks kohaks olla isegi vannituba,» ütles Orloff. Istu maha ja sule silmad. Kuula õhu liikumist, kui hingad sügavalt sisse ja välja.

Kui pähe tulevad mõtted, siis kujutle, et need on kui pilved taevas. Kujuta enda silme ette miski või keegi, mis teeb sind õnnelikuks. See võib olla mõni koht, kus oled käinud, inimene, keda armastad, või tegevus, mille tegemist naudid.

6. Keset päeva energia saamine

Ära tee väikest uinakut
Mine parem õue jalutama

Nagu hommikuti, annab ka pärastlõunal päevavalguse käes viibimine kehale energiat. «Paljud inimesed tunnevad suurt väsimust ja energia puudumist 17-18 tundi pärast eelmisel õhtul magama heitmist,» ütles Figueiro.

Mine välja päikese ja päevavalguse kätte ning tee üks väike jalutuskäik. Tee iga päev erinev ring, et ei tekiks rutiini. Kui välja pole võimalik minna, siis viibi akna lähedal, mis toob valguse sulle samuti lähemale.

7. Valmistumine treeninguks

Ära söö midagi (muidugi, kui sa pole näljane)
Kuula parem muusikat

Trenni tegemine on üks suuremaid energiaallikaid, aga kui oled trenni alustamiseks liiga väsinud? Pane kõrvaklapid pähe ning kuula muusikat, sest see aitab sul väsimusemõtted unustada. Parim on, kui kuulatav muusika on energiline ja paneks sind tegutsema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles