Kuidas harjutada last lasteaiaga?

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Lasteaeda minek võib olla hirmutav lapsele, aga ka lapsevanemale. Kuidas laps harjub? Kuidas ta teistega läbi saab? Pampers annab nõu, kuidas aidata lapsel lasteaiaga harjuda.

Lasteaiaga harjutamine tundub sageli hirmuäratav – palju stressi nii lapsele kui vanemale. Tegelikult puutuvad lasteaia töötajad sellega pidevalt kokku ning oskavad ka ise laste sisseelamisse panustada. Oluline on aga, milline signaal lapsevanemana oma lapsele anda.

Võta aega

Last hirmutab, kui ta jäetakse järsku uude kohta võõraste keskele üksi. Seetõttu tasub alguses harjutada last aiaga paari tunni kaupa. Jää alguses lasteaeda lapsega koos, et ta harjuks keskkonnaga ja saaks stressivabalt tuttavamaks uute inimestega. Alusta kahest tunnist ning pikenda seda järk-järgult. Mõne päeva pärast, kui lasteaed on lapsele tuttavam, jäta laps pooleks päevaks üksi. Lapsed ning nende kohanemisaeg on erinevad. Oluline on järjepidevus, et laps harjuks uue päevakavaga. Keskmiselt kulub lasteaiaga harjutamisele kaks-kolm nädalat.

Ära jäta last salaja üksi. Tundub lihtsam hiilida minema, kui lapsel on parasjagu tähelepanu mujal. Tegelikult tekib nii lapsel usaldamatus koha suhtes, kui ema või isa järsku midagi ütlemata ära kaob. Järgmisel päeval on tal juba eos selle ees hirm, ta on pinges ega lase pilku vanemalt. Selgita lapsele, et lähed käid ära ning oled peagi jälle tagasi. Selgita talle olukorda. Isegi kui laps hakkab nutma, jää endale kindlaks ning lahku positiivse tooniga.

Suhtlus ja suhtumine on kõige alus

Suhtle lapsega. Lapsed jälgivad vanemaid ning vanemate suhtumine sisendab lastele ärevust või rahulikkust. On oluline, et vanemad oleks lasteaia suhtes positiivselt meelestatud. Muuda aeda minek ja sealt tulek toredaks päeva osaks. Looge oma traditsioon – see võib olla eriline kallistus lasteaeda tulles või käsikäes hüppamine lasteaia hoovis.

Rahulik sisseelamine ja endale kindlaks jääv vanem sisendavad enesekindlust ka lapsele. Usalda lasteaia õpetajaid ning oma last. Luues õpetajaga usaldusväärse sideme, on ka enda süda rohkem rahul. Käes on lapse uus eluetapp, esimene suur samm iseseisvumise poole.

Copy
Tagasi üles