Mahlase ahjuprae saladused

Naine
Copy
Foto: Jaan Heinmaa

Kuidas valmistada ahjupraadi, mis viiks rahval keele alla? Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp jagab oma parimaid nõuandeid suurepärase tulemuseni jõudmiseks.

Hõrk ahjupraad saab alguse õige sealihatüki valimisest. Selleks sobivad näiteks kaelakarbonaad, kamara ja pekiga seavälisfilee, kamaraga või kamarata peekon või seakarree. Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosast. Kes soovib mahlasemat seapraadi, peaks eelistama pisikese pekiga liha, kellele aga meeldib ainult taine liha peab valima mahlase ja pehme prae saamiseks madalamal temperatuuril ja pikemaajalise küpsetamisviisi.

Enne ahjuprae tegemist tasub meelde tuletada ka lihtsat nippi — külma liha kuuma ahju panemine muudab liha sitkeks, seega tuleks sealiha vähemalt tund enne toatemperatuurile soojenema tuua. Jõuluroa tegemisel on kõige olulisemaks nõuandeks see, et tuleks varuda aega — praad küpseb ahjus 90 minutit 1 kg liha kohta.

Varu erinevaid maitseainesegusid

Pärast lihatüki valimist võiks mõelda ka maitseainetele. Kuigi klassikaline seapraad ei vaja eksootilisi ja erilisi maitseid, siis võiks maitseküllase tulemuse saamiseks liha juba eelmisel õhtul ära maitsestada. Vastasel juhul ei pruugi näiteks sool sügavamate kihtideni jõuda ja liha jääks seest mage. Kui aga liha maitsemarinaadi laagerduma jätta, siis jõuavad erinevad maitsed lihasse imenduda. Praetüki maitsestamiseks sobivad nii erinevad maitseainesegud, ürdid, vürtsid või ka küüslauk ja mugulsibul. Lihatüki võib lihtsalt kokku hõõruda soola-pipra- või sinepi-meeseguga ja lasta enne ahjupanekut veidi seista.

Piki tailiha põnevate täiendustega

Praele lisamaitse ja mahlakuse andmiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi-, selleriribadega, küüslauguküüntega, kuivatatud mustade ploomidega vms. Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad aitavad prae veelgi pidulikumaks ja maitsvamaks muuta. Samas tasub jälgida, et maitseained ei varjutaks lihatoidu loomulikku maitset, vaid tooksid lihale omase maitse paremini esile ja annaksid juurde soovitud maitsevarjundi.

Küpseta liha küpsetuskotis

Küpsetades liha küpsetuskotis saad tulemuseks mahlase ja pehme liha. Maitsestatud liha võib panna küpsetuskotti koos köögiviljadega ning lõigata koti ülaossa ava, et liigne niiskus välja pääseks. Seejärel asetada liha ahjupannile ning küpsetada 175–200 °C juures valmis. Kotti kogunenud leemest võib valmistada maitsva kastme. Kauplustes on müügil fooliumist küpsetuskarbis praed, mida on väga mugav ja lihtne valmistada. Enne küpsetamist tuleb eemaldada kartongist ümbris, torgata pealmisesse kilesse kahvliga mõned augud ja küpsetada eelkuumutatud ahjus umbes 180 °C juures fooliumkarbis arvestusega umbes 90 min 1 kg liha kohta.

Värvuseta lihavedelik annab märku valmis praest

Krõbeda kamaraga ahjuprae valmistamiseks tuleks asetada maitsestatud seapraad vähese rasvainega määritud ahjupannile kamaraga pool ülespoole. Lisa pannile veidi vett ja pane liha eelkuumutatud ahju ja küpseta seapraadi umbes 170 °C juures arvestusega ligi 90 min 1 kg liha kohta, kastes seda aeg-ajalt praeleemega. Praad on valmis, kui sissetorkest eraldub värvusetu lihavedelik. Lõpuks tuleks suurendada ahju kuumust 230 °C ja küpsetada kamar krõbedaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles