Suur hulk põnevaid äppe, et nutiseadmes veedetud aeg ei lendaks tuulde

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Laps soovis jõulukingiks uut nutiseadet? Kas oled kursis, milleks ta seda täpselt kasutab? Vanematena saame oma lapsi suunata, et telefonis või tahvelarvutis veedetud aeg oleks kasulik ja arendav. HITSA ProgeTiigri programmijuht Kristi Salum pani kirja lapse vanusele vastavad soovitused arendavate nutiäppide valikuks.

Vanusest sõltumata kehtib üks reegel – nutiseadmetes veedetud aeg peaks olema tasakaalus muude tegevustega, nii füüsilise liikumise kui ka n-ö pärismaailmas suhtlemisega. 

Nutiseadmed ja nende kaudu suhtlemine on osa tänapäeva elust – lapsi neist täiesti eemal hoida pole enamasti võimalik ega ka vajalik, sest head digioskused kuluvad ära nii koolitunnis kui ka tulevases karjääris. Kindlasti tuleks aga olla kursis sellega, milleks laps nutiseadmeid kasutab ja anda soovitusi arendavate äppide valimiseks.

1. Äpid koolieelikutele ja algkoolilastele

Võib tekkida küsimus, kas nii väikesed lapsed üldse peaksid ekraanide ees aega veetma. Eestis läbi viidud uuring NutiKaitse 2017 näitas, et 38% 6-8-aastastest lastest omab isiklikku nutitelefoni ja internetti kasutavad juba 6-aastased. See aeg ei peaks kuluma ainult Youtube’is multikaid vaadates – selle asemel võiks laps nutiseadme vahendusel lihvida oskusi, mis selles vanuses väga kiiresti arenevad. Esimesi samme digimaailmas võiks teha koos lapsevanemaga ja selleks leiab hulganisti arendavaid rakendusi.

Motoorikat ja erinevate objektide tundmaõppimist arendavad rakendused nii Androidi kui ka iOS seadmetele

Mängude eesmärk on grupeerida erinevaid esemeid ühiste tunnuste alusel. Grupeerida saab näiteks riietusesemeid, toiduained, loomi jms. Mängud arendavad motoorikat, aitavad tundma õppida värve ja esemeid ning hinnata objektide suurusi.

Loogikat arendavad rakendused nii Androidile kui iOSile:

  • Flow free (Tasuta rakendus nii Androidi kui iOS seadmetele, vanusegrupile 6+)

Lihtne puslemäng, kus tuleb ühendada ühevärvilisi nupukesi, et moodustada torustik. Keerukust lisab see, et erinevat värvi torustikud ei tohi omavahel ristuda. Mängul on erinevad raskusastmed.

  • Bimi Boo Kids (Tasuta Androidi ja iOSi rakendus vanusele 2-4)        

Rakendus, mis arendab loogikat, motoorikat ja käelist tegevust. Mängudes saab sorteerida erinevaid mustreid ja värve, suuruseid ja kujundeid ning loendada ühest kolmeni. 

Mosaiikmõistatused, mis õpetavad puslede abil tundma kujundeid ja värve ning objektide paiknemist. Laps saab erinevat värvi kujundeid kokku pannes moodustada pildi. 

  •  Puzzle Retreat (Tasuta Androidi ja iOS rakendus vanusele 5+)

Mängu eesmärk on paigutada klotsid õigetesse aukudesse. Asja teeb keeruliseks see, et klotsid tuleb aukudesse paigutada õiges järjekorras. Leidub klotse, mis takistavad teiste klotside õigetesse positsioonidesse libistamist. Mäng sisaldab 60 erinevat puslet, nii et põnevat pusimist jagub pikaks ajaks.

Esimesed sammud matemaatikas:

Sõbraga mängimiseks mõeldud võistluslikud mängud, mis arendavad matemaatilisi oskusi. Harjutada ja testida saab oma teadmisi liitmises, lahutamises, korrutamises ja jagamises. Lisaks matemaatilistele oskustele nõuab mäng head reaktsioonikiirust. 

Mänguline lähenemine matemaatikale. Läbi erinevate esemete ja objektide õpetatakse eelkooliealistele või algklassilastele numbreid ning esimesi tehteid liitmises ja lahutamises.

Lõbus ja interaktiivne pusletüüpi mäng, mis aitab õppida matemaatikat ja arendada kognitiivseid oskusi. Näiteks tuleb leida etteantud objektile sobiv teine pool, ühendada sobivad kujundid ning objektid, jätkata mustreid jpm. 

  • One Touch Drawing (Tasuta Androidi ja iOS rakendus vanusele 4+)

Mäletad seda ülesannet, kus pliiatsit paberilt tõstmata tuli joonestada ümbrik? Selles äpis  on terve hulk analoogseid ülesandeid, mis võimaldavad ekraanil erinevaid kujundeid joonestades oma loogilist mõtlemist proovile panna. 

  • Dots and Boxes (Tasuta Androidi ja iOSi rakendus vanusele 6+)

Hea loogika- ja strateegiamäng, mida saab mängida koos sõbraga. Eesmärk on tõmmata ruudule viimane joon ja nii punkte teenida. Kellel õnnestub see paremini, on võitja. 

Keeleõpe:

  • Labl (Tasuline Androidi ja iOSi rakendus vanusele 4+)

Keeleõpperakendus muudab eesti keele tähtede, sõnade ja lausete õppimise laste jaoks lõbusaks. Keeleõpe toimub piltide, häälte ning tähtede õigesse kohta liigutamise abil. Veidi vanemad saavad rakenduse abil selgeks ka sõnade poolitamise. Eestikeelse rakenduse eest tuleb vastavalt seadmele välja käia 3,49-3,59 eurot.

Äpid loovuse arendamiseks:

  • Kids Educational Game 5 (Tasuta Androidi ja iOSi rakendus vanusele 4+)

Äpp koosneb 12 arendavast mängust, mis on inglise keeles. Nende abil saavad lapsed õppida tähestikku, treenida mälu Memory mänguga, õppida värve ja värvimist, panna kokku puslesid, loendada objekte ning õppida tundma numbreid.

  • Kids Doodle (Tasuta Androidi ja iOSi rakendus vanusele 4+)

Joonistamise rakendus, kus on palju erinevaid värvilisi pliiatseid, mille abil muuta oma kujutlusvõime joonistuseks. 

  • Doodle Buddy (Tasuta iOS rakendus vanusele 4+)
  • Doodle Pad (Tasuta Androidi rakendus vanusele 4+)

Rakendus nii algajatele kui ka meistritele. Joonista pilte ning kaunista neid valmis taustade ja lisandustega. 

Rakendus joonistamiseks, värvimiseks ning loo jutustamiseks. Jutustamise ajal saab liigutada joonistusele lisatud kleepse.

  • Faces iMake - Right Brain Creativity (Tasuline (3,49 €) iOS rakendus vanusele 4+)

Lapsesõbralik ja lõbus rakendus, mis tutvustab lastele kunstielemente ning võimaldab kollaažimaterjale kasutades luua lustakaid nägusid.

  • Toontastic 3D (Tasuta Androidi ja iOSi rakendus vanusele 6+)

Rakenduse abil saab joonistada, animeerida ning karaktereid ekraanil ringi liigutades oma lugu jutustada. Valminud jutustuse saab salvestada 3D-videona koos animatsioonide ja salvestatud häälega.

Esimesed programmeerimismängud:

  • Coding Games For Kids - Learn To Code With Play (Tasuta Androidi ja iOS rakendus vanusele 6-12)

Mäng õpetab lõbusal viisil programmeerimise põhitõdesid, mis on tänapäeva maailmas väga olulised. Mänguhoos saavad selgeks parem ja vasak pool ning mustrid ja nende loomine. Nooleklahve kasutades saab kodeerida teekonna punktist A punkti B. Mängul on rohkem kui 700 erinevat taset, mis on kõik algajale programmeerijale jõukohased (järjestamine, kordused, funktsioonid).

Mäng sobib programmeerimiskeeltega esmatutvuse tegemiseks ning interaktiivsete lugude ja mängude loomiseks. Mängus tõstetakse kokku programmeerimisblokke, et panna oma tegelane liikuma, hüppama, tantsima ja laulma. Laps saab kujundada omale sobiva karakteri, valides talle värvi ja hääle, ning võimaldab lisada oma loosse ka enda tehtud fotosid. 

  • Code Carts - Precoding Logic (Tasuta Androidi ja iOS rakendus vanusele 4+)

Äpp õpetab lapsele programmeerimise algtõdesid läbi autoralli. Eesmärgiks on läbida etteantud rada, kasutades nooleklahve ekraanil. Nooleklahvid tuleb paigutada õiges järjekorras, et ralliauto jõuaks ettenähtud sihtkohta. Mängus on 70 erinevate raskusastmete ja väljakutsetega taset.

2. Äpid põhikooliõpilastele

NutiKaitse 2017 uuringu alusel omab 12-14-aastastest lastest nutitelefoni juba 76% õpilastest, kusjuures seitse last kümnest võib kasutada nutitelefoni igal ajal ilma ajapiiranguteta. 19% lastest ütles, et nende vanemad ei tunne peaaegu üldse huvi selle vastu, mida lapsed nutiseadmetes teevad, 56% sõnas, et vanemate huvi on väga väike. Kas sina tead, milleks laps telefoni peamiselt kasutab? Järgmised äpid aitavad kooliprogrammi läbida ja mänguliselt vajalikke teadmisi omandada ning seejuures ka klassikaaslastega suhelda.

Erinevate õppeainete mänguliseks õppimiseks:

  • Taskutark (Tasuta rakendus nii Androidi kui iOSi kasutajale)

Äpist leiab rohkelt õppematerjale kõikidest põhi- ja keskkooli ainetest ja materjalid vastavad riiklikele õppekavadele.

  • Geograafia (Tasuta rakendused nii iOS kui Android seadmetele, mis aitavad geograafiat õppida: Seterra ja StudyGe)
  • Matemaatika (Tasuta rakendused, mis aitavad matemaatilisi ülesandeid lahendada: Photomath (Android ja iOS), Socratic (Android ja iOS)

Matemaatilised nuputamismängud:

Bioloogia:

Mäng, mille kaudu saad panna proovile oma teadmised elusorganismide klassifitseerimises.

  • Science Journal (Tasuta äpp nii iOSi kui Androidi seadmete kasutajale)

Rakendus võimaldab teha nutitelefoniga teaduskatseid ja -mõõtmisi ning pidada uurimispäevikut.

Astronoomia:

Tasuta rakendused nii Androidile kui ka iOS seadmele igas vanuses taevakehade huvilisele:

Inglise keel:

Programmeerimismängud algoritmilise mõtlemise arendamiseks:

3. Äpid gümnaasiumiealistele

Gümnaasiumiealised lapsed on juba üsna teadlikud, kasutades nutiseadmeid nii sõpradega suhtlemiseks kui ka koolitöödeks. PISA testi tulemused on näidanud, et õpilased, kes olid läbi e-kanalite oma klassikaaslastega igapäevaselt kontaktis, saavutasid testides paremaid tulemusi, võrreldes teistega, kes oma klassikaaslastega digivahendeid kasutades ei suhelnud. Digivahendeid kasutatakse õppetöös nii koolitunnis kui kodutööde lahendamiseks. Järgnevad rakendused aitavad õppimist lihtsustada ja lõbusamaks muuta.

Keemia – perioodilisustabel:

Interaktiivset perioodilisustabeli abil on keemilisi elemente õppida palju lõbusam. (Tasuta rakendus Androidile ja iOSile)

Programmeerimine:

Grasshopper: Learn to Code

Tasuta rakendus sobib algajatele programmeerimise põhitõdede õppimiseks. Nii Androidile kui ka iOs kasutajatele.

Mälu ja aju treenimiseks:

Elevate

Tasuta äpp nii iOSi kui ka Androidi kasutajatele pakub arvukalt nutikust treenivaid mänge.

Kunstihuvilistele:

DailyArt

Tasuta rakendus nii Androidile kui ka iOsile pakub iga päev väikese killu kunstiajalugu – infot mõne huvitava maali kohta.

4. Õpetlikud äpid nii õpilastele kui täiskasvanutele

Google Mapsil põhinev ja loogikat, geograafiateadmisi jms arendav mäng.

Nii Androidi kui iOSi rakendus astronoomiateadmiste lihvimiseks.

Võõrkeelte õppimiseks ja sõnavara omandamiseks.

Loob kasutaja märkmetest kordamisülesandeid ja harjutusteste.

Äpp, mis aitab keskenduda

Äpp kodus trenni tegemiseks.

Motiveerib liigutama ja võimaldab mõnusalt aega veeta

Puslemäng, mida saab mängida ka koos sõbraga

Mõistatusmängud

Loogilise mõtlemise arendamiseks

Põnev koodimurdmine vihjete ja ülesannete lahendamise teel 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles