Armastad vürtsikat toitu? See on üllatavalt kasulik su tervisele

Triin Sepp
Copy
Peale selle artikli lugemist su sõbrad sind enam piprasöömise pärast imelikult ei vaata!
Peale selle artikli lugemist su sõbrad sind enam piprasöömise pärast imelikult ei vaata! Foto: Shutterstock

Kui oled tšillipipra fänn, siis on järgnev uudis kui muusika su kõrvadele. Seega lase pipardel endil, chilliõlil ning miks mitte ka tšillikanal hea maitsta, sest need on sulle kasulikumad kui oskasid arvata.

Uue uuringu kohaselt ei ole tšilli-nimeline teravkeelitseja huvitav ainult su maitsenäsadele vaid aitab vähendada ka südameveresoonkonna haigustesse suremise riski. Ameerika kardioloogide teadusajakirjas avaldatud info kohaselt uurisid arstid umbes 23 000 itaallase toitumisharjumusi ja suremise riski rohkem kui kaheksa aasta jooksul. Mõned neist katsealustest sõid rohkem tšillipipraid kui teised. Selle ajavahemiku jooksul oli inimestel, kes sõid piprakauna ja sellest valmistatud lisanditega toite vähemalt neli korda nädalas, 40% väiksem tõenäosus surra südameatakki kui neil, kes vähem pipardasid. Samas joones jätkates oli pipraid tihemini põske pistjatel ka üle 50% väiksem risk saada insult.

Teadlaste sõnul jäid ülal mainitud tulemused püsima hoolimata sellest, milliseid toitumusharjumusi inimesed üle pipardamise omasid. Lisaks tuli välja ka see, et isegi inimesed, kellel olid eelsoodumused südameveresoonkonna haiguste tekkeks, said tšilli tarbimisest tervislikku kasu.

Ent see pole esimene uuring, mis vürtsikate toitude ning tervise vahel ühendusi leiab. Aastal 2015 ilmunud teadustöös leiti, et nii värskete kui kuivatatud tšillipiparde söömisest saab tervisekasu. Inimesed, kes just nende kaunadega oma toitu vürtsisemaks muutsid, said 14% väiksema tõenäosusega surma südameveresoonkonna haiguste tõttu ning lisaks vähendas see nende riski surra ka vähki või hingamisteede haigustesse. Ka viimased väited pole üllatuslikud, sest aastal 2016 tuli välja uuring, mille kohaselt aine, mis teeb tšillipiprad teravaks, kapsaitsiin, on tugev antioksüdant ning kohati soodustab rakkude surma, mis aitab vähendada vähirakkude levikut.

Pipra söömine võib tervisele küll hea olla, ent selle sisse hingamine mitte, sest 2013.aastal läbiviidud uuringu kohaselt oli pipraveskites töötajatel suurem tõenäosus haigestuda hingamisteede allergilistesse haigustesse või astmasse. Seda ka ainult 8-tunniseid tööpäevi tegevad töölised, kes pidid hingama sisse vürtsiosakestega rikastatud õhku.

Seega tervete tšillide, nii kuivatatud kui tooreste lisamine oma toidukordadesse on hea viis saada osa nende tervislikust toimest, vahendab Bustle. Kuid hoia lihtsalt veidi riisi käepärast, juhuks kui su suu ei ole tervisliku tšilliga veel piisavalt sina peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles