Personaaltreener soovitab: retsept, mis aitab hoida täiskõhutunnet

Naine
Copy
Foto: Britt Paju

«Paljud teevad küll hoolsalt trenni, kuid toitumises unustavad kõige lihtsama —süüa tasakaalustatult ja mitmekülgselt,» ütleb treener Siim Kelner. 

Personaaltreener ja Rakvere saadik Siim Kelner ütleb, et erinevad salatid või kuumtöödeldud köögiviljad peaksid moodustama koguseliselt pool taldrikust, põhitoit võiks moodustada umbes veerandi ja lisand ülejäänud veerandi,»  ja soovitas allolevat Britt Paju retsepti, mis järgib seda taldrikureeglit suurepäraselt. «Kui võtame allpool oleva retsepti, siis on näha, et siin on nii liha, köögivilja kui ka teravilja bulguri näol. Kes bulgurit proovinud pole, siis soovitan seda teha, sest see on kõrge täistera- ja valgusisaldusega ning madala glükeemilise indeksiga. Bulgur imendub aeglaselt ning tänu sellele vabanevad süsivesikud sealt aeglaselt.»

Kelneri sõnul ei tohi karta ka seda, et retseptis olev sealiha paksuks teeks. «Kuigi linnuliha peetakse kõige väiksema rasvasisaldusega lihaks, siis tegelikult on taine sea- ja linnuliha oma rasvasisalduse poolest täiesti võrreldavad. Sealiha kasuks räägib aga, et see sisaldab enam valku, tsinki ja magneesiumi. Vähem oluline pole ka see, et loomsed rasvad aitavad hoida täiskõhutunnet, mis on dieedipidajale ülioluline,» lisas Kelner.

Bulgurisalat sealihaga

Vaja läheb:

  • 1–2 minutipihvi (nt Rakvere Extra Protein Power)
  • 1 dl bulgurit
  • 2 rohelise sibula vart
  • 1 suvikõrvits
  • 1 punane paprika
  • 30 g värsket spinatit
  • 2 x 0,5 tl garam masala maitsesegu
  • 2 dl köögiviljapuljongit või vett
  • sidrunimahla ja maitsestamata jogurtit serveerimiseks
  • veidi õli, soola, pipart

Valmistamine:

Tõsta liha umbes 30 minutit enne toidu valmistamist külmikust välja ja maitsesta kergelt soola ning 0,5 tl garam masala maitseseguga. Vala bulgurile puljong või vesi, lisa 0,5 tl garam masalat ning maitsesta kergelt soolaga. Lase keema tõusta, seejärel kata pott kaanega, tõsta tulelt ning lase umbes 10 minutit paisuda. Samal ajal valmista ülejäänud komponendid. Kummuta pannil väike kogus õli, kuivata liha kergelt majapidamispaberiga ja prae mõlemalt poolt umbes 3 minutit. Eemalda liha pannilt ja lase enne lahti lõikamist veidi puhata. Pannile lisa aga tükeldatud köögiviljad ja hakitud rohelise sibula alumine heledam osa. Kuumuta minutijagu, nii et köögiviljad saaksid vaid kergelt kuuma ja jääksid krõmpsud. Sega köögiviljad bulguriga ja serveeri koos minutipihviga — soovi korral lõika see juba enne serveerimist viiludeks. Pigista toidule veidi sidrunimahla, puista peale hakitud rohelist sibulat ning kõrvale paku maitsestamata jogurtit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles