Teadlased: need on faktorid, mis tagavad hea seksi

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Seda, kui heaks me hindame seksikogemust, mõjutab mitu faktorit. Kuidas aga tagada, et sinul ja su partneril on rahuldustpakkuv suguelu?

Psychology Today vahendab uuringut, mis avaldati ajakirjas Journal of Sex Research. Uuringus osalesid rohkem kui 38 000 meest ja naist, kes elasid koos heteroseksuaalses, vähemalt kolm aastat kestnud suhtes. Jälgiti nende rahulolu seksiga ning faktoreid, mis seda mõjutasid.

Enamik vastanutest hindas kooselu esimesel poolel aastal seksuaalelu rahuldavaks, aga ainult 55 protsenti naistest ja 43 protsenti meestest said seda öelda suhte kohta läbivalt.

Osalenud pidid vastama küsitlusele, kus uuriti kiretaseme, seksi sageduse, orgasmide ja oraalseksi kohta. Ka tahtsid teadlased teada, kuidas püüdsid paarid oma suguelu parandada ning kas nad kasutasid seksides abivahendeid.

Mis siis selgus? Kellel on kõige rahuldustpakkuvam suguelu? Nagu võib arvata, on seks kõige parem nende jaoks, kes seksivad sageli, saavad enamasti orgasme, naudivad oraalseksi ning toovad aeg-ajalt magamistuppa vürtsi. Ka õige tuju ja seksiteemaline suhtlemine mängisid olulist rolli.

Teine ajakirjas Journal of Sex and Marital Therapy avaldatud uuring vaatles naisi ja mehi vanuses 50–80. Jõuti sarnastele tulemustele. Vanematel inimestel mitte ainult ei ole aktiivne suguelu – juhul, kui sa selles kahtlesid! – vaid lisaks selgus, et seksis agaramad inimesed on ka füüsiliselt ja vaimselt tervemad. Ja kuigi nad ei pruugi erinevatel põhjustel enam nii sageli seksida kui nooruses, on inimesed, kes saavad oma seksiga seotud mõtteid partnerile kommunikeerida, märksa rahulolevamad.

Asi pole seega vaid tihedamalt seksimises. Ilmselgelt mängib seksis rolli kvaliteet. Kahepeale saab neist kahest uuringust välja tuua kolm olulist punkti, mis tagavad igas eas rahuldustpakkuva sekselu.

  1. Partnerid peavad ausalt ja avatult teiseteisega suhtlema – on väga tähtis oma seksiga seotud huvisid, ihasid, meeldimisi ja mittemeeldimisi partneriga jagada, üksteist kiita ning ka suuta kriitikaga hakkama saada.
  2. Tuju peab olema õige – seksiks häälestamine aitab saavutada hea tulemuse, samuti teeb seda hea huumorimeel.
  3. Vürtsi toomine linade vahele – vahetage poose, lähenege seksile loominguliselt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles