3 ilmselget märki sellest, et töö rikub su tervist

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kui su füüsiline või vaimne tervis hakkab töö tõttu streikima, siis tuleb sellega tegeleda.  Need kolm märki on ilmseks vihjeks, et su tervis kannatab töö pärast. 

Töö peaks rõõmu tegema, edasi arendama ja motiveerima. Tihti kipub aga vastupidi olema — stressifaasid on märksa jõulisemad ja venivad järjest pikemaks kui rõõmuhetked. Kui ajutisest stressist saab ühel hetkel püsistress ja surve aina süveneb, siis mõjub see kehvasti tervisele ja hingele. Need kolm muutust organismis annavad selgelt märku, et su töö teeb sind tõesti haigeks. 

1. Nõrgenenud immuunsüsteem

Uuringud tõendavad, et stress nõrgestab  märkimisväärselt immuunsüsteemi, mis ei suuda enam sama tõhusalt tõrjuda viiruseid ja nakkusi. See tähendab, et oled vastuvõtlikum haigustele ja loomulikult ka sagedamini haige. Sellest võib tekkida omamoodi nõiaring, sest enamikus töökohtades ei saa inimesed endale pikka kodus põdemist lubada ja survestavad ennast seetõttu veelgi rohkem. 

Eksikombel tõlgendatakse haigust sageli ka «nõrkusena», mis omakorda viib selleni, et liigagi vähesed inimesed lubavad endale haiguse tõttu kojujäämist. 

2. Depressioonid

Ka depressioonid vallanduvad ülemäärase stressi või surve tõttu. Sageli mõjutab see ülekoormus just vaimset tervist — depressiooni tuleks igal juhul tõsiselt võtta. Kui tajud endas depressioonimärke, siis pole põhjust viivitada, vaid otsida professionaalset abi. Ka sõbrad ja perekond ei pruugi su depressiooni ulatust õigesti tajuda.  

3. Kaalutõus või -kaotus

Ka tugevad kaalukõikumised võivad olla märk sellest, et su töö teeb sind haigeks. Tugev hingeline kurnatus viib sageli kas isupuuduse või toitumishäireteni. Ekstreemne kaalutõus pikema aja jooksul suurendab aga südamehaiguste, diabeedi-, vähi- ja depressiooniriski. Tugev kaalukaotus seevastu soodustab sapikive ja dehüdratatsiooni.  

Kui sa neid märke enda juures täheldad ja tunned, et oled oma tööst väga kurnatud, siis anna sellest kellelegi teada. Isegi kui sa pead selleks töökohta vahetama, võib see olla ikkagi päästerõngas su tervisele ja heaolule, kirjutab Freundin. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles