Appi, vankri ost osutub sama keeruliseks kui auto valimine!

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Lapse sünniks valmistumisel on vaja soetada lõpmata palju asju. Eriti kui sündimas on esimene laps, võib eeltöö võtta oma aja. Üks suurim ost on kahtlemata vanker. Pampers annab spikri, mille abil leiad õige valiku.

Vanker või käru

Tundub justkui sama asi, kuid tegelikkuses mitte. Käru sobib juba istuvale lapsele, vanker imikule. Tavaliselt toimub vahetus lapse 7. elukuu paiku. Osa eelistab osta esmalt vankri ning siis vahetada see käru vastu, teised eelistavad vankerkäru. Viimane võimaldab vahetada korvi istumisosa vastu. Kui aga kummalegi on erinevad nõudmised (rataste arv, vedrustus või muu), peaks otsustama eraldi sõiduvahendite kasuks.

Rattad

Kolme- või neljarattaline? Pöörlevate või fikseeritud ratastega? Õhk- või täiskummid? Kõik sõltub sellest, kus põhiliselt liiklema hakatakse. Kolmerattalised kärud on kompaktsed ja reeglina kaalult kergemad. Nii kolmerattalise kui pöörlevate esiratastega neljarattalise sõiduvahendiga on lihtsam manööverdada. Kui peamine trajektoor on poed või puhastatud korras teed, on see kindlasti mugavam.

Suurte fikseeritud ratastega vanker või käru on parim valik kõrvalistel teedel ning looduses. Eriti oluline on rataste suurus talvisel ajal, mil väikesed või fikseerimata rattad võivad lumega nn kinni joosta või lausa kahjustuda.

Vankri suurus ja kaal

Kui elad kortermajas, kus pole ruumi käru hoida, on mõistlikum valida mõni kergem käru. Seda põhjusel, et nii auto pagasiruumi kui korterisse käru mahutamine võib olla paras katsumus. Mida väiksemaks sõiduvahend käib ja mida kergem on seda tõsta, seda parem.

Turvalisus

Põhiline turvalisuse tagaja on turvarihm. Enamikul kärudel on 5-punkti rihmad, mis kinnitavad lapse üle õlgade, ümber puusade ja jalgade vahelt. Küll aga leidub ka teisi lahendusi. Turvakaar on suurel osal vankritest olemas, kuid pole hädavajalik. Sellegipoolest täidab see lisaks mugavusele ja turvalisuse funktsiooni. Kolmerattaliste puhul tasub katsetada, kui stabiilne käru on. Mõne sellise puhul võib laps oma liigutamisega halvimal juhul vankri ümber ajada.

Lisad

Lisaks ratastele ja istumisosale või korvile võiks komplektis olla muudki vajalikku. Meie kliimas on vihmakile vältimatu. Eraldi juurde ostes võib see maksta kopsaka summa. Sama kehtib sääsevõrgu kohta. Suveõhtutel ilmub välja putukaid, kes hakkavad lapse und häirima. Osal vankri- või kärukomplektidel on lisaks kaasas näiteks imikutarvetekott.

Õige valiku tegemisel on oluline välja selgitada enda ja lapse vajadused. Millistes piirkondades plaanitakse liikuda ning millised on peamised eelistused (mitu eri sõiduvahendit, elamine korteris). Seejärel saab juba keskenduda välimusele ja brändidele. Hea on uurida teiste emade kogemusi, sest sageli võib tühi käru poes proovides liikuda hoopis teisiti kui hiljem lapsega jalutades.

Copy
Tagasi üles