6 viisi, kuidas kohvi asendamine rohelise teega su kehale mõjub

Triin Sepp
Copy
Nii roheline tee kui kohv sisaldavad mõlemad kofeiini, ent nende mõju kehale on veidi erinev.
Nii roheline tee kui kohv sisaldavad mõlemad kofeiini, ent nende mõju kehale on veidi erinev. Foto: Unsplash

Kohv on üle maailma üks inimeste lemmikjooke, paljud ei kujuta oma hommikuid ilma selleta ettegi. Ent ei tasu arvata, et kohv on ainus võimalik kofeiiniallikas, sest näiteks rohelises tees on piisavalt kofeiini, et anda sulle väike hommikune müks, ent mitte nii palju kui kohvis või mustas tees endas. Seega, kui oled huvitatud kofeiinikoguse vähendamisest oma hommikutes, siis kae, milliseid muutusi see su kehas esile kutsuda võib.

1. Sa saad toidust vähem kofeiini (kui sa just matcha't ei joo!)

Teelehed võivad sisaldada küll rohkem kofeiini kui kohvioad, ent kui vastavad joogid on valmis keedetud, siis on kohvis oleva kofeiini kogus siiski suurem. Rohelise tee puhul oleneb erguti kogus näiteks sellest, kas tee on valmistatud lehtede pungadest või lehtedest: esimesed neist sisaldavad hulgaliselt rohkem kofeiini. Ka matcha on üks rohelise tee variante, ent kuna seda valmistatakse teelehepurust, mida inimene kasutab tassi kohta rohkem kui terveid lehti, siis matcha joojad saavad oma tassikesest enamasti isegi suurema koguse kofeiini kui kohvinautlejad. Olenemata sellest, kuidas selle saavutad, võib kofeiini vähendamine tuua kaasa peavalusid, kerget ärrituvust ning keskendumisraskusi, ent need mööduvad siiski üsna lühikese aja vältel.

2. Su ärevus ja uneprobleemid võivad taanduda

Paljud inimesed võivad enda teadmata kofeiini vastu väga tundlikud olla. Seega, kui tunned, et su ärevus ja unetus süvenevad või südamerütm kiireneb ning vererõhk tõuseb, siis võib ka sinul kofeiini suhtes tundlikkus olla. Kohvi vahetamine rohelise tee vastu vähendab mainitud sümptomeid, kuid annab sulle siiski hommikuti piisavalt särtsu, et päevaga alustada.

3. Su keha saab rohkem antioksüdante

Roheline tee sisaldab aineid, mis aitavad su kehal võidelda viirustega ning vähendavad haigustesse nakatumise ohtu. Samuti sisaldab see suuremas koguses antioksüdante kui kohv, langetades südameveresoonkonnas esinevate ja pärilike haiguste ohtu ning aidates kaasa neerude ja maksa tööle.

4. Põletikunäitajad võivad langeda

Põletikud tekivad su kehas vastureaktsioonina stressile ning muudele ohtudele ja on seetõttu tihti mitmesuguste haiguste sümptomiks. Kui põletik püsib kehas mingil põhjusel pika aja jooksul, siis süvendab ta südameprobleeme, reumaatilist artriiti, astmat, pärilikke haigusi ning erinevate vähkide arengut. Roheline tee aga on tuntud oma põletikevastase toime poolest, seega aitab ta ärritustega võidelda ning rahustab immuunsüsteemi rohkem kui kohv. Seega, kui sind vaevavad kroonilised põletikud, on roheline tee su organismile kasulikum kui kohv.

5. Su hammaste hügieen võib paraneda

Kohvi joomine kõrgendab su riski igemehaiguste tekkeks, samas kui rohelise tee joomine aitab vähendada hammaste kollaseks muutumist ning vähendab erinevate mikroobide arvu sinu suus, aidates kaasa kasulike bakterite levikule. Seega, kui sul on suus probleeme, siis roheline tee võib olla sulle kasulikum kui kohv.

6. Sa saad ikka ära kasutada kofeiini häid omadusi

Kofeiin on hea stimulant, parandades nii füüsilisi saavutusi kui ka vaimset erksust, samuti on leitud seos väikeste kofeiinikoguste ning haiguste ärahoidmise vahel. Seega, kui liigud kohvilt tee peale üle, saad ikkagi kätte oma koguse kofeiini, kuid sellega liialdamise halbu mõjusid on vähem tunda, vahendab Bustle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles