Lugeja küsib, jurist vastab: kas võin tööajast minna lasteaia jõulupeole?

Naine
Copy
Jõulupidu lasteaias.
Jõulupidu lasteaias. Foto: Meelis Meilbaum

Lugeja küsib: Minu kaks last käivad lasteaias, ning lasteaia jõulupidu toimub reedel, 13. detsembril kell 14 ja kestab umbes ühe tunni. Meie ettevõttes koostatakse iga kuu lõpus töögraafik ja olen sel päeval tööle märgitud. Küsisin tööandjalt vaba aega, aga sain eitava vastuse. Mida ma tegema peaksin?

Vastab Kaire Saarep, tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja: Töötaja ja tööandja peavad üksteise suhtes käituma heauskselt. Tööandja kohustus on koostada järgmise perioodi, üldjuhul järgmise kuu kohta tööajakava. Samas tööajakava koostades peaks tööandja olema teadlik kõikidest võimalikest asjaoludest, mis võivad mõjutada graafiku koostamist. Kuna lasteaia jõulupeod on üldjuhul pikalt ette teada, siis peaks töötaja sellest informeerima ka tööandjat, kes saaks sellega tööajakava koostamisel arvestada.

Töölepingu seadus lubab töötajal kasutada tööajast vaba aega olukordades, mis on ootamatud, mida töötaja ei saanud kuidagi ette näha või teisiti planeerida. Näiteks ootamatu hambavalu, millega töötaja pöördub tunniks-paariks hambaarsti juurde ja saab seejärel töö tegemist jätkata. Kuna töötaja ise ei saa planeerida, mis ajal lasteaia jõulupidu toimub, kuid jõulupeo aeg on ette teada pikemalt, siis on mõistlik kasutada lapsepuhkust, mille kasutamisest tuleb ette teatada vähemalt 14 kalendripäeva või anda tööandjale teada, kes planeerib graafiku selliselt, et sel päeval on töötajal tööajakava järgselt vaba päev. Olukorras, kus töötaja on lasteaia jõulupidu ette teadnud pikalt, kuid ei ole tööandjale graafiku koostamise ajal teada andnud, ei saa töötaja lahkumist tööajast lugeda heatahtlikuks.

Sama kehtib ka tööandja puhul - kui töötaja on graafiku koostamise ajal teada andnud, et ta soovib minna lasteaia jõulupeole, mille toimumise aega ei saa ta mõjutada, siis tööandja heauskne käitumine tähendab, et tööandja arvestab töötaja sooviga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles