Jaapani veider, kuid ülipopp traditsioon ajab jõulude ajal umbe selle Eestiski armastatud restorani

Foto: KFC Jaapan
Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy

Igas riigis on omad jõulutraditsioonid, mõned neist võivad meile olla üllatavamad kui teised.

Kui meie naudime hapukapsast ja verivorsti, siis Jaapanis võtab kogu au endale kiirtoit. Täpsemalt öeldes: KFC. Viimaste aastakümnete jooksul on suutnud KFC kavalalt end turundada Jaapanis nõnda, et nende praetud kana on saanud riigis jõulude sünonüümiks. Jõuluhooajal sööb umbes 3,6 miljonit Jaapani peret KFCs. Miljonid inimesed kannatavad pikkades järjekordades, et tellida endale mitu nädalat varem praekana – ikka selleks, et traditsiooni jätkata.

Loe ka: 30 huvitavat fakti jõuludest, mida sa veel ehk ei teadnud

Kuidas see kõik nõnda kujunes? Business Insider kirjutab, et kõige taga on Takeshi Okawara, kes oli KFC esimese restorani juhataja. Hiljem sai temast KFC Jaapani haru juht (1984–2002).

Vaid mõned kuud pärast seda, kui KFC esimene restoran 1970. aastal avati, tuli Okawaral idee müüa jõulude puhul «peotünni», mis oli inspireeritud Ameerika rikkalikust kalkuniõhtusöögist, kuid muidugi KFC puhul oli kalkuni asemel kana. Promo toodi rahvani 1974. aastal kirja all Kurimasu ni wa Kentakkii ehk jõuludeks Kentucky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Welcome to Christmas in Japan. This is actually a big deal. #kfcchristmas

A post shared by Timothy Poulton (@timpoulton) on

Joonas Rokka, kes on Prantsusmaal asuva Emyloni ärikooli turundusprofessor, selgitab, et peotünni kampaania täitis Jaapanis tühiku. «Jaapanis polnud jõulutraditsiooni, seega tuli KFC ja ütles, et nüüd tuleb jõulude ajal sedasi käituda.»

Kuna vaid paar protsenti Jaapani elanikkonnast on kristlased, siis ei olnud seal riigis väljakujunenud jõulutraditsioone. KFC lõi seega sekulaarse ja kommertstraditsiooni, seda vaid ühe lihtsa sõnumiga: «Jõulude ajal söö kana.»

Tänapäeval on KFC jõuluroas rohkem kui vaid praekana. Paljudes einetes on ka kook, mis on olnud tähtis osa Jaapani jõuludest juba enne, kui KFC riiki jõudis. Premium-tünnides on aga ka võimalik valida ribisid või täidetud ahjukana. Ning kõrvale saad sobitada isegi jõuluveini, mida KFCs müüakse.

Paljudel Jaapani jõulupidudel on KFC kohustuslik osa, samuti mängib olulist rolli kiirtoiduketi maskott Kolonel Sanders, kes kõikjal riietatakse jõuluvanakostüümi. Kuna aga tegemist on nii populaarse kombega, siis pead sa kaua ette plaanima. Järjekorrad on pikad ning road tuleb kõik ette tellida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles