Seitse asja, mille tegemise nutitelefoniga pead kohe lõpetama

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: stocksnap

Nutitelefonid on muutunud hädavajalikeks – nende abil võitleme nii igavusega kui ka ärkame õigel ajal, suhtleme, jälgime tervist ning lahutame meelt. Kuid ehk on õige aeg oma harjumused üle vaadata?

Limon annab soovitusi, mida võiksid oma telefoniga teha ning millised tegevused lõpetama.

  1. Ära hoia telefoni oma magamistoas. Me kasutame sageli nutitelefoni äratuskellana. See on esimene asi, mida näed hommikul ja viimane, mille paned käest õhtul. 2017. aastal korraldatud uuring aga leidis otsese seose unehäirete ning tund enne und sotsiaalmeedia kasutamise vahel. Seega: lae oma telefoni mujal kui magamistoas ja osta endale äratuskell. Alternatiiviks on välja lülitada andmeside – magamistuba on mõeldud lõõgastumiseks, mitte intensiivseks suhtlemiseks.
  2. Ära kuluta aega mõttetutele märguannetele. Vaevalt jõuad telefoni käest panna, kui käib uus piiksatus. Järjekordne märguanne, mis on tõenäoliselt täiesti kasutu. Seega võta natuke aega ning vaata seadistused üle – on sul ikka vaja teada, kes su pilti laikis? Kasuta ka sotsiaalmeediat pigem läbi brauseri ning ära laadi alla rakendust, mis piiksub vahetpidamata.
  3. Piira ekraaniaega. Uutel Androidi ja iOS versioonidel on võimalik ekraaniaega jälgida ning vaadata, palju sa igapäevaselt telefoni kasutad. Sul on võimalik endale ka piirangud seada, näiteks piira sotsiaalmeedia kasutust tunnini päevas.
  4. Vaata üle ekraani heledus. Kui muudad telefoniekraani monokroomseks, siis on reaalsus erksam kui see, mis ekraanilt vastu vaatab. Kui vajad värve, saad ju seadeid taas muuta. Mustvalge ekraan vähendab aga kiusatust iga minut telefonis veeta.
  5. Kasuta nutitelefoni vaid kindlateks ülesanneteks. Enne, kui telefoni võtad ja ekraaniluku maha libistad, küsi endalt: «Miks ma seda teen?» Võib-olla sellest piisab, et mitte enam sihitult telefonis kerida.
  6. Ära hoia telefoni pidevalt käes. Kui sul on telefon pidevalt käes ja sa võtad selle isegi tualetti kaasa, näitab see, et suhe masinaga on käest ära. Kellelegi ei meeldi, kui temaga rääkides võtab kaaslane telefoni välja, isegi kui ta kinnitab, et kuulab juttu edasi. Kui sulle isegi puhkusel olles on kaunist rannast tähtsam tasuta wifi, siis tasub asja üle mõelda.
  7. Keera hääl maha. Missouri ülikooli uuringust selgus, et iga kord, kui telefon helises või tegi häält, tõusis tudengite vererõhk ja südamelöökide arv. See ei tähenda, et peaksid nutifonist loobuma, vaata üle vaid need harjumused, mis sinus stressi, unetust, ärritust ja depressiooni tekitavad.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles