Sel põhjusel tuleks lõhnaküünlad jätta ostmata

Naine
Copy
Foto: Jonathan Borba / Pexels

Vanill, lavendel, kaneel ... vaimustav! Lõhnaküünlad näivad rõskuse ja kaamose peletamiseks olevat nagu loodud, kuid tasub olla ettevaaatlik! Nad võivad meid ka haigeks teha. 

Kellele ei meeldiks hästilõhnav kodu, kus lõhnaküünlad, ruumispreid ja lõhnaviirukid annavad eriliselt hubase atmosfääri?! Seega pole suur ime, kui tuled poeretkelt koju järjekordsete küünaldega. See on iseenesest väga kena ja tore, aga kui tegu on lõhnaküünaldega, siis tuleks asjasse ettevaatusega suhtuda. Arvukatest uuringutest viimasel ajal on nimelt välja tulnud, et just need hästilõhnavad (sünteetilised) aksessuaarid võivad tervisele palju kahju teha, kirjutab John Naish Daily Mailist.

Kõik need tooted, mille eesmärgiks on meie kodu lõhnavaks heaoluoaasiks muuta, sisaldavad tööstuslikke kemikaale, mis võivad isegi meie DNA-struktuuri muuta. 

Lõhnaained jõuavad su kopsudesse — ja su DNA-sse 

Väidetavalt on teatud firmade lõhnaküünlad, mis sisaldavad lõhnaaineid nagu sandlipuu, isegi ohtlikumad kui sigaretisuits. Nad põhjustavad «meie DNA-le vähilaadseid mutatsioone», kirjutab Naish. Siinkohal jätab ta küll nimetamata allikad. Tema sõnul näitavad arvukad uuringud, et lõhnaküünalde, ruumispreide jt sagedane kasutamine põhjustab astmat, kopsukahjustusi ja kasvajaid. Lõhnaainete väiksed keemilised osakesed jäävad meie kopsudesse ja soodustavad seal ohtlikke põletikke. 

Ka ruumivärskendajatest (eriti pluginad vannitubades) on leitud suures koguses formaldehüüdi, mis võib põhjustada vähki, aga ka valusid, köha, sügelevaid silmi ja ninaverejooksu. 

Juba 2013 väljaandes International Journal of Public Health avaldatud uuring näitas, et rasedatel naistel, kes kasutasid väga palju ruumivärskendajat, sündisid ennemini kopsunakkusega lapsed kui teistel. 

Nagu aga öeldud, on kõigi nende uuringute aluseks just lõhnaküünalde ja ruumispreide sagedane — nii mitu korda nädalas — kasutamine, kirjutab Wunderweib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles