IWCT president Faize Akçaba: koos me suudame midagi muuta!

Naine
Copy
Foto: Kai Tiislär

Koostööst sünnib võimsaid ja imelisi asju! Novembri viimasel pühapäeval oli Tallinna Kultuurikatlas kogunenud kella üheks päeval terve saalitäis elevil inimesi — ühed, et pakkuda kõige eksootilisemaid maiustusi ja kingitusi — ning teised, et neid nautida. Aga ka toetada. Rahvusvaheliselt jõululaadalt ei puudunud ka välisminister Urmas Reinsalu ega polüglotist jõuluvana. 

Tallinna Kultuurikatlas toimunud laat lapsi ja peresid abistavate organisatsioonide toetuseks oli avatud kella ühest kuueni ning selle tulud läksid SOS Lasteküla, Toidupanga, Haiba Lastekodu ning paljude teiste abivajajate toetuseks. Rahvusvahelise Tallinna Naisteklubi eestvedamisel korraldatud basaari avas välisminister Urmas Reinsalu. 

Rahvusvahelisest jõululaadast võtsid osa välissaatkondade esindajad, kohalikud edukad iduettevõtted ja tunnustatud disainerid ning ka Eestis tegutsevad rahvusvahelised koolid.
Rahvusvahelisest jõululaadast võtsid osa välissaatkondade esindajad, kohalikud edukad iduettevõtted ja tunnustatud disainerid ning ka Eestis tegutsevad rahvusvahelised koolid. Foto: Mark Attrill

Kuigi peamine jõulumelu käis ikka saatkondade saalis, kus sai maitsta maadele ja kultuuridele eriomaseid hõrgutisi alates Soomest-Rootsist kuni kaugete Jaapani ja  Brasiiliani välja, ei saanud kuidagi märkamatuks jääda hollandlaste suursugune ja külluslik lillelaud! Sellest sugugi mitte kaugel kõrgus aga uhke jõulupuu, mille olid kaunistanud lastekodulapsed. 

Jõulubasaari kuusepuu
Jõulubasaari kuusepuu Foto: Erakogu

Külalised võtsid aktiivselt osa ka õnneloosist. Samuti oli kenake hulk huvilisi «Vaikse oksjoni» laua ümber, kus olid välja pandud ihaldusväärseid taieseid, toiduaineid ja reisipakkumisi.  

Õnneloos ahvatles möödakäijaid
Õnneloos ahvatles möödakäijaid Foto: Kai Tiislär

IWCT koosneb nii Eesti kui välismaa naistest

Põnev üritus toimus tänu mittetulundusühingu IWCT ehk Tallinna Rahvusvahelise Naisteklubi ettevõtlikele naistele, kes korraldasid seda juba 14. korda!

Nagu ütleb IWCT president Faize Akçaba, aitab 1993 asutatud IWCT Eestisse ajutiselt kolinud naistel end uues keskkonnas sisse seada ja teiste saatusekaaslastega kohtuda. «Meie liikmed on nii välismaalased, kes on kolinud Eestisse, kui eestlased, kes on elanud välismaal vähemalt kolm aastat. Erinevate sotsiaalsete ürituste kaudu aitame oma liikmetel aru saada eesti kultuurist, traditsioonidest ja ajaloost — ning seda hinnata. Üks meie peamisi eesmärke on olnud aga heategevuslike ürituste organiseerimine, et toetada eeskätt naiste ja lastega seotud heategevust. Viimase 25 aasta jooksul oleme kogunud üle 350 000 euro ja toetanud enam kui 22 heategevust ning viimased 14 aastat on meie annetuste kogumise lipulaevaks olnud Rahvusvaheline Jõululaat. Seda korraldavad meie pühendunud vabatahtlikud, keda toetavad üritusel osalevad Eestis asuvad saatkonnad ja sponsorid.»

IWCT seltskond on kirju: 27 rahvusest 65 liiget, kellest 70% töötavad täiskohaga, 6% on pensionärid ja 24% ei tööta, kuna on koos partneriga, kes töötavad siin ajutiselt. 
IWCT seltskond on kirju: 27 rahvusest 65 liiget, kellest 70% töötavad täiskohaga, 6% on pensionärid ja 24% ei tööta, kuna on koos partneriga, kes töötavad siin ajutiselt. Foto: Mark Attrill

Küproselt pärit Faize Akçabal on oma  IT-ettevõte ja Eestisse tuli ta umbes kolm aastat tagasi, kui abikaasa asus siin tööle.

«IWCT liige olen ma olnud Eestisse saabumisest saadik. Klubi aitas mul sõlmida uusi tutvusi, leida sõpru, õppida tundma Eestit ja tunda end nagu kodus,» kõneleb naine. «Aga mitte ainult seda — olles kokku puutunud erinevate heategevustega, tean, et me suudame igal aastal kogutud rahaga midagi ka ära teha.» Seetõttu ei kõhelnud tarmukas küproslane organisatsiooni presidendiks kandideerimast veebruaris 2018. 

Jõulubasaarid on menukad ka mujal

Tallinn pole sugugi ainus heategevusliku jõulubasaari korraldaja. IWCT president Akçaba ütleb, et samalaadseid heategevuslikke jõulubasaare korraldavad teisedki maad ja näiteks IWC Riga korraldas oma jõulubasaari Tallinnaga samal päeval. 

​Laadal osales 23 saatkonda, kolm rahvusvahelist kooli ja 12 Eesti ettevõtet, sealhulgas Bolt ja Veriff.
​
​Laadal osales 23 saatkonda, kolm rahvusvahelist kooli ja 12 Eesti ettevõtet, sealhulgas Bolt ja Veriff. ​ Foto: Kai Tiislär

«Seekordne rahvusvaheline jõulubasaar sai teoks Tallinna linna kaasabile. Laadal osales 23 saatkonda, kolm rahvusvahelist kooli ja 12 Eesti ettevõtet, sealhulgas Bolt ja Veriff,» võtab Faize Akçaba ürituse kokku ja jätkab: «Meid külastas üle 3800 inimese ja me kogusime üle 35 500 euro. Õnneloos läks väga hästi, seda eelkõige tänu meie sponsorite väljapandud kingitustele ja kinkekaartidele. Vaikne oksjon läks veidi rahulikumalt kui eelmistel aastatel, kuid me oleme tulemustega rahul.»

Tänuväärse töö vilju saab maitsta igal aastal

Jõulubasaarist saadud tulude põhjal koostatakse eelarve järgmiseks aastaks. Faize Akçaba ütleb, et heategevuslike organisatsioonide taotlusi toetuse saamiseks oodatakse kuni 10. jaanuarini 2020. Heategevuslikud organisatsioonid peavad ka põhjendama, kuidas nad antud toetust kasutavad. Veebruaris toimuval üldkoosolekul otsustatakse, millised kandidaadid võivad IWCT abile loota. 

2019. aastal aidati 12 heategevuslikul organisatsioonil soetada erinevaid vajalikke tarbeesemeid, näiteks koolitarbeid, mööblit ja igapäevaseid esemed, samuti korraldada üritusi lastele ja noortele. Ka pakkus IWCT erinevaid koolitusvõimalusi heategevusorganisatsiooni meeskonnale ja vabatahtlikele. 

«IWCT-l on kauaaegne suhe SOS Lastekülaga juba alates 2009. aastast ja «ristivanemana» toetab ta igal aastal 15 000 euroga viielapselist perekonda,» ütleb Faize Akçaba, kuid erinevalt SOS Lastekülast on teised toetusesaajad igal aastal erinevad.

«Me oleme toetanud muuhulgas Toidupanka, Ema ja lapse turvakodu, Lasnamäe Lastekeskust, MTÜ Minu Unistuste Päeva, Pelgulinna sünnitusmaja, Peeteli turvakodu, Eesti Skautide Ühingut, MTÜ Vanem Vend, Vanem Õde Tartus ja Läänemaa Naiste Tugikeskust,» toob IWCT president välja vaid mõned paljudest abisaajatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles