Ekspert selgitab: suurimad vead, mida me nuudleid süües teeme

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Wong Sze Fei/PantherMedia / Scanpix

Pole midagi mõnusamat, kui mõnel külmal sügisõhtul haarata lemmikhiinakast kaasa vürtsikad nuudlid, pugeda diivanile kerra ning vaadata head filmi... Ja siis avastame õige pea, et kõik kohad on täis kastet või suppi, nuudlid ei püsi pulkadel ja üleüldse on tegemist tõelise tohuvabohuga.

Nimelt selgub, et me olemegi kõik nuudleid alati valesti söönud. Jaapani toidu ekspert Bonnie Chung selgitas Mirrorile, kuidas tegelikult tuleks ramenit süüa.

Chungi sõnul tuleb kõigepealt võtta kauss kahte kätte ning alustada puljongi nuusutamisest. Seejärel haara pulkadega ramenist ning tõmba need vedelikust välja. Kummardu suuga kausi kohale, et tilgutamist ennetada, ning toruta huuli. Seejärel tõsta nuudlid huultele ja kuku luristama – mida lärmakam, seda parem! Ning ei, see pole ebaviisakas, nii tulebki nuudleid süüa!

Bonnie sõnul on veel üks viga, mida inimesed sageli teevad, nuudlite ülekeetmine. Nagu pasta, peaks ramengi alati jääma al dente ehk poolkõva. Kindlasti tuleb nuudlid enne roale lisamist aga ära loputada, et eemaldada tärklise jäägid, siis nuudlid ei jää kleepuvad. Ning tark on need panna jääkülma vette, kuniks teisi asju ette valmistad. «See võib tunduda napakas, aga jäässe panemine aitab ennetada nuudlite edasi küpsemist ja liiga lödiks muutumist,» selgitab Chung. «Ja kui sa oled valmis serveerima, piisab, kui soojendad neid kümme sekundit kergelt keevas vees.»

Veel üks suur eksimus on nuudlite katkiprõksutamine – Jaapani kultuuris on nuudlid elu sümboliks. «Nende söömist peetakse väga eriliseks kogemuseks, mida tuleb alati nautida. Paljud seostavad nuudleid aga kiirnuudlitega ning kiirnuudlite populaarsuse tõttu polegi inimesed õppinud neid enam õigesti valmistama,» räägib Chung. «Ka on kahju, et paljud ei taha Jaapani toite ise kodus nullist valmistada. See pole üldse keeruline, kui mõnedele trikkidele pihta saad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles