Arstid: naised peaksid istuma nagu mehed

PM Tervis
Copy
Rühile ja liigestele on mehelikud istumisasendid paremad.
Rühile ja liigestele on mehelikud istumisasendid paremad. Foto: Shutterstock

Suur osa liigeseprobleeme tekib liiga pikalt sundasendis istumisest ning ortopeedid hoiatavad, et «naiselikud» istumisasendid on tegelikult kehale kahjulikud.

Ortopeedide vastuvõtule jõuab igal aastal tuhandeid inimesi, keda vaevab põlve- või puusaliigese valu ning 90 protsenti neist on naised. Arstide sõnul on üks riskitegur naiste istumisasend – põlved kindlalt koos või jalg üle põlve. Mõlemad asendid sunnivad reieluud ebaloomuliku nurga alla ning selle tõttu tekib liigestesse ning neid ümbritsevatesse lihastesse liigne pinge, mis võib tekitada põletikke ja kroonilisi valusid.

Arstid juhivad tähelepanu sellele, et iganenud sotsiaalsed normid ei tohiks tänapäeval inimeste tervist kahjustada. Seepärast soovitavad eksperdid naistel võtta omaks mehelikud istumisasendid. Mehed istuvad mõlemad jalad maas ja veidi laiali ning tänu sellele esineb neil vähem liigesevalu. Üks jalg üle teise istudes on ka inimese rüht ebaloomulik – üks õlg teisest kõrgemal ja pinged lülisambas ning ühe külje lihastes.

Kehale sobivamad ja loomulikumad istumisasendid – eriti ajal, mil inimesed veedavad suure osa ärkvel oldud ajast istudes – aitavad ennetada põlve- ja puusaliigese probleeme ja põletikke. Kindlasti tuleks ka meestel vältida jalg üle põlve istumist, sest see pärsib verevarustust ning mõjub rühile halvasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles