Kui palju kohvi on liiga palju?

Triin Sepp
Copy
Paljud inimesed naudivad kohvi, kuid kus on nautimise piirid?
Paljud inimesed naudivad kohvi, kuid kus on nautimise piirid? Foto: Shutterstock

Paljude inimeste jaoks on kohv igapäevane ergutaja ning nad ei suudaks kujutada ette päeva, kust kuum tassitäis puuduks. Kuid nagu kõigi heade asjadega, võib ka kohviga liiale minna. Liigne kofeiin võib tekitada kõrget vererõhku, aidata kaasa südamehaiguste tekkele ning võib esile kutsuda peapööritust, värinaid, peavalu ning tavatut südamerütmi.

Kui varem oli keeruline öelda, kui palju on liiga palju, siis nüüd on teadlased Lõuna-Austraalia ülikoolist tulnud lagedale uuringuga, et inimestel siiski on ohutu kohvikoguse ülempiir, millest südamehaiguste riski vältimiseks üle ei tasuks minna. Nimelt leidsid teadlased, et inimestel, kes joovad rohkem kui kuus tassi kohvi päevas on 22% suurem tõenäosus haigestuda südameveresoonkonna haigustesse kui neil, kes piirduvad 1-2 tassiga. Seega parima südametervise ja vererõhu seisukohalt on lagi kuue tassi juures päevas, mille ületamise korral hakkab kofeiin südamele negatiivselt mõjuma.

Uuringu tulemused leidsid ka seda, et väike kohvikogus omab südamele lausa tervislikku toimet, nimelt leiti, et kohvi mittejoojatel on 11% suurem risk südameveresoonkonna vaevusteks, kui neil, kes päevas 1-2 tassitäit lürbivad. See tulemus kattub ka 2017.aastal Euroopas tehtud uuringuga, mis leidis sarnaselt, et madalaim südamehaiguste risk on just mõõdukatel kohvijoojatel.

Üks põhjuseid, miks kohv südamele hästi mõjub, võib olla kohvis sisalduv klorogeenhape, mis on kasulik veresoontele ning takistab nende ummistumist. Kuid liiga palju kofeiini vastupidiselt tõstab vererõhku ning võib viia arteriseinte jäigastumiseni - need omakorda tõstavad südamehaiguste riski. Seega võib kokkuvõtvalt öelda, et tegelikult on kõige parem ikkagi mõõdukas olla, vahendab Msn Lifestyle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles